Olcsó vagy drága lámpa? Szeretnél látható lenni, vagy csak "biciklivilágítást" szeretnél?

Kerékpár világítás - egy közönséges lámpa 1700 HUF vagy talán 35 000 HUF. Mit válasszunk?

Minden kerékpáros felszerelésének egyik alapeleme legyen a kerékpáros világítás. Műszaki jellemzői a kiválasztott modelltől függően változhatnak. A jobb minőségű és hatékonyabb kerékpárlámpák szürkületben vagy sötétben növelik a kerékpározás biztonságát, és pozitív hatással vannak annak kényelmére is. Ez azt jelenti, hogy a kerékpárlámpákat nagyon okosan kell megválasztani.

LEZYNE kerékpár lámpakészlet CONNECT SMART 1000XL (1000 Lumen) / KTV PRO SMART DRIVE (75 Lumen)

Mik a minőségi kerékpárlámpák jellemzői, és miért van rájuk szükség a kerékpárunkban? A piacon olcsó modelleket talál 1700 HUF-ért és professzionális megoldásokat több száz zlotyért. Melyikre fogadjunk?

Miért van szükség kerékpáros világításra?

A kerékpár kötelező felszerelését a lengyel törvények előírásai határozzák meg. Az erről szóló részletes információk a a közlekedési miniszter 2013. június 6-i rendeletében. Azt olvashatjuk benne, hogy az alábbi lámpák szerepelnek a kerékpár kötelező felszerelésében:

elöl: legalább egy szelektív sárga vagy fehér helyzetjelző lámpa;

hátul: legalább egy piros fényvisszaverő, de nem háromszög alakú, és legalább egy piros helyzetjelző lámpa.

Ezenkívül az útmutató részletes műszaki információkat tartalmaz a fény minőségéről és a lámpák felszereléséről. Az útlámpával megvilágított kerékpárlámpák és reflektorok fénye éjszaka legalább 150 méter távolságból legyen látható (jó láthatóság mellett). A kerékpárok felszerelhetők villogó helyzetjelző lámpával. Kerékpárlámpát nem lehet elhelyezni 1,5 méternél magasabban és 25 centiméternél alacsonyabban az útfelülettől. Ezenkívül a hátsó piros lámpák nem láthatók elölről, és a szelektív borostyánsárga vagy fehér első lámpák nem lehetnek láthatóak hátulról.

A jó kerékpárvilágítás alapvető műszaki paraméterei

A jó kerékpárvilágításnak megbízhatónak kell lennie. Végül is ő az, aki nagymértékben függ a kerékpáros biztonságától korlátozott látási viszonyok között, beleértve a sötétedést vagy éjszaka. Ezenkívül a kerékpárlámpáknak tartósnak és ellenállónak kell lenniük a vezetés közben előforduló mechanikai sérülésekkel szemben. Kavicsok, rovarok vagy ágak üthetik a felületüket. Egy másik kulcsfontosságú szempont a világítás ellenállása a változó időjárási viszonyokkal, beleértve a nedvességet és a fagyot.

A kerékpárlámpák kiválasztásakor ügyeljen azok láthatóságára, amit törvény szabályoz. A lámpának meg kell felelnie ezeknek a követelményeknek, bár minél jobb a láthatóság, annál jobb. Egy másik paraméter a fény intenzitása. Lengyel viszonyok között elsősorban azokra a termékekre érdemes figyelni, amelyek fényintenzitása meghaladja a 400 lument. A 300 lumen fényerejű lámpák városi körülmények között is működnek, de megbízhatatlanok lehetnek nehéz időjárási körülmények között vagy városon kívüli utazások során, például erdei ösvényeken. Modern és bevált megoldás a beépített akkumulátorral ellátott lámpák, amelyek akár több órás működést garantálnak sötétben is. Ez egy nagyon kényelmes megoldás, mert ilyen akkumulátorok tölthetők pl. hordozható töltő. A lámpa kiválasztásakor fontos lesz összeszerelésének és karbantartásának egyszerűsége, ami pozitív hatással lesz a vezetés kényelmére és a berendezés élettartamára. Ezen a területen a magas paramétereket csak a piacon elérhető drágább megoldások garantálják.

Mi az az STvZO?

A titokzatos STvZO rövidítés a Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung német rendeletből származik. (erről bővebben itt olvashathttps://www.mikesport.hu/blog/stvzo-mi-az-es-miert-olyan-fontos-egy-nemetorszagi-kerekparos-kirandulas-soran ) Ezek a szabályok a közúti közlekedési engedélyek kiadására irányadóak Németországban. A legutóbbi felülvizsgálatra 2012-ben került sor. Az előírások szabályozzák a műszaki paramétereket és a kerékpáros világítás felszerelésének módját a német utakon használt járművek esetében. Ezeknek a szabályoknak a megismerése és kerékpárja hozzáigazítása az alapja azoknak, akik nyugati határunkon túlra terveznek utazást. A német területek nagyon vonzóak a kerékpározás szempontjából, különösen Nyugat-Lengyelország lakosai számára. A kerékpárok világításának a helyi követelményekhez igazítása lehetővé teszi a magas bírságok elkerülését. Németországban éjszaka nem szabad villogó lámpákat használni, ami különbség a lengyel szabályozáshoz képest. Jelenleg sok gyártó a lámpa STvZO-val való kompatibilitására vonatkozó információkat helyez el a csomagoláson, ezért érdemes megfontolni az ilyen modellek vásárlását. Nemcsak Németországban bizonyítanak majd, hanem Lengyelországban is magas biztonságérzetet biztosítanak a kerékpárosok számára.

Tekintse meg az STvZO összes kerékpárlámpáját -->

A drágább lámpák előnye az olcsóbb modellekkel szemben

Függetlenül attól, hogy szórványosan vagy nagy gyakorisággal indulunk kerékpártúrákra, mindig ügyeljünk a biztonságunkra. Erre a célra minőségi kerékpár világítást vásárolnak, mely műszaki paraméterekkel az előírásoknak megfelelő és hatékonyan működik. Az egészségen és a biztonságon nem lehet spórolni, ezért a professzionális lámpák, amelyek ára elérheti a 35 000 HUF-t is, mindenképpen jobb választás. Bár a vásárlásuk magasabb kezdeti költséggel jár, mint az egyszerű lámpák 1700 HUF-ért, megérik.

Mindenekelőtt a drágább modellek hosszabb teljesítményt biztosítanak, aminek köszönhetően költségük a kerékpárhasználat szempontjából több évre oszlik el. Kevesebb megbízhatóságot és nagyobb hatékonyságot biztosítanak, ami jelentős mértékben a kerékpárosok biztonságát jelenti. A drágább modelleket jobb fényintenzitás, láthatóság, tartósság jellemzi, és gyakran további akkumulátorral is rendelkeznek. A 1700 HUF-ért olcsóbb modellek esetében határozottan alacsonyabb műszaki paraméterekről és tartósságról beszélünk, ezért növekszik használatuk kockázata. Kulcsfontosságú pillanatokban előfordulhat, hogy nem nyújtanak nekünk kellő védelmet, ezért a kerékpáros felszerelések kiegészítésekor érdemes jó nevű gyártók drágább modelljeire fogadni. Ha kétségei vannak a vásárlás során, érdemes szakemberrel konzultálni. Ez a szabály vonatkozik mind a felnőttek, mind a gyermekek által használt kerékpárok világítására.

TOP12 - A legkelendőbb kerékpár világítás.

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.