Ön olyan ember, aki gyakran jár kerékpározni? Biztosan tisztában van azzal, hogy különféle dolgok történhetnek az úton, és kerékpárja megsérülhet vagy elromolhat. Ilyen helyzetben jó tudni, hogyan távolítsuk el a hibát, vagy biztosítsuk úgy, hogy hazaérjünk. 

Jelenleg a kerékpáros kütyük piacán olyan kiegészítők széles választékát találhatjuk, amelyek ebben segítségünkre lehetnek. Ezek között vannak például kerékpáros multifunkcionális kulcsok. kik ők? Megéri megvenni és magával vinni? Ideje válaszolni ezekre a kérdésekre.

Mik azok a kerékpáros multifunkciós kulcsok?

A kerékpáros multifunkcionális csavarkulcsok nem mások, mint eszközök, amelyek sok hasznos tartozékot tartalmaznak egy berendezésben. Ezek olyan kompakt eszközök, amelyek több vagy akár egy tucat különböző csavarkulcsot, csavarhúzót, csavarhúzót és egyéb szerszámot tartalmaznak. Ennek köszönhetően egy nagyon funkcionális és kompakt megoldás, amely nem csak a műhelyben, hanem útközben is használható. Ezért ideális megoldást jelentenek azok számára, akik kerékpáros kirándulások során otthonuktól távol mennek, és biztosak akarnak lenni abban, hogy bármilyen helyzettel megbirkóznak.

TOPEAK Multifunkciós ALIEN X többfunkciós kerékpárkulcs

Milyen javításokban tud segítségünkre lenni a többfunkciós csavarkulcs?

A többfunkciós kerékpárkulccsal elvégezhető javítások köre természetesen attól függ, hogy milyen felszerelést választunk. Léteznek 10 vagy 15 szerszámos csavarkulcsok, de vannak teljesen professzionális szerszámok is a piacon, akár több tucat különböző típusú hegyekkel és tartozékokkal.
Ennek ellenére még egy alap multifunkcionális kulccsal is megengedhetjük magunknak a javításokat, például a kormány vagy a pedálok csavarjainak meghúzását, a törött kerékpárlánc szerszámmal történő javítását. A sofőrök gyakran csavarkulcsokat is használnak a nyereg vagy a kormány magasságának beállításához. Egyszóval, egy jó multifunkcionális villáskulccsal képesek megbirkózni a legtöbb problémával, amelyekkel kerékpározás során találkozhatnak.

Lánctörés esetén a további biciklizés lehetetlen, láncszerszámmal is felszerelt multifunkcionális kulcsuk van, a láncszakadást gyorsan és egyszerűen megjavítjuk a sérült rész eltávolításával/rövidítésével és ismételt csatlakoztatásával.

Hogyan válasszunk jó multifunkcionális kerékpárkulcsot?

Tagadhatatlan, hogy a többfunkciós kerékpárkulcsok igen széles választéka rengeteg lehetőséget ad arra, hogy olyan szerszámot válasszunk, amely teljes mértékben megfelel az igényeinknek és elvárásainknak. Másrészt azonban ezek ilyen nagy választéka azt jelenti, hogy gyakran nem tudjuk, mit válasszunk. Próbáljunk tehát választ adni arra a kérdésre, hogy milyen legyen egy jó kerékpárkulcs, amely megfelel az elvárásainknak, és lehetővé teszi a biztonságos és hatékony javítást.
Mindenekelőtt figyeljünk arra, hogy egy adott többfunkciós csavarkulcsnak hány hegye, funkciója, eszköze van. Minél többen vannak, annál több problémát és hibát fogunk tudni kezelni. Alapvetően érdemes megnézni, hogy a többfunkciós villáskulcs fel van-e szerelve ezek közül a legfontosabbakkal, azaz több különböző méretű imbuszkulccsal, lapos kulccsal, csavarhúzóval és egy lánctörést javító szerszámmal. Egy kis tollkés is nagyon hasznos lehet.
Egy másik szempont, amit figyelembe kell venni, hogy milyen anyagból készülnek az eszközök. Az olcsóbb többfunkciós kerékpárkulcsok általában alumínium hegyekkel rendelkeznek. Előnyük minden bizonnyal az alacsony ár, de tudnunk kell, hogy az alumínium meglehetősen puha fém, és sajnos az ilyen kerékpárkulcsok nem fognak sokáig szolgálni. Sokkal jobb választás az edzett rozsdamentes acélból készült többfunkciós kerékpárkulcsok, amelyek hosszú évekig képesek tökéletesen működni.
Nézzük meg azt is, hogy a szerszámok fogantyúi elég hosszúak-e ahhoz, hogy a kerékpár nehezen hozzáférhető helyeit is elérjék, illetve maga a házuk masszív, strapabíró és megkönnyíti a szállítást és a megfelelő hegy eltávolítását.

Lánckulcsok. Érdemes ilyen kulccsal rendelkezni, mert lánctörés esetén egy ilyen kulcs segítségével megjavítjuk a láncot és megyünk tovább

Mennyibe kerül?

A többfunkciós kerékpárkulcsok nem túl drága eszközök. A legolcsóbb modellek több tucat zlotyért megvásárolhatók. Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy ebben az esetben csak néhány eszközt tudunk majd használni, és az anyagok minősége biztosan nem a legmagasabb. Ezért, ha lelkes kerékpárosok vagyunk, érdemes egy kicsit robusztusabb, több funkciós kerékpárkulccsal felszerelni magunkat. Az ilyen típusú tartozékok ára 13 637 és akár 27 274 HUF között van. Ekkor azonban nagyon professzionális eszközökkel van dolgunk, amelyek a legigényesebb felhasználók elvárásainak is képesek megfelelni.

Érdemes kerékpáros multifunkciós kulcsokat vinni?

Térjünk azonban át a legfontosabb kérdésre, vagyis a cikkünk címében szereplő kérdésre adott válaszra. Kell-e többfunkciós kerékpárkulcs? Érdemes megvenni és magaddal vinni?
Sok múlik azon, hogy napi szinten foglalkozunk-e barkácsmunkával, és képesek vagyunk-e megbirkózni az egyszerű javításokkal az úton. Tagadhatatlan, hogy a legspeciálisabb kerékpárkulcs sem segít rajtunk, ha nem tudjuk diagnosztizálni a hibát és nem tudjuk használni. Ennek ellenére a többfunkciós villáskulcsban található szerszámok kezelése nem nehéz, és egy kis székrekedéssel mindannyian megbirkózunk vele.
Érdemes azonban kerékpáros multifunkciós kulcsokat vinni? Természetesen igen, ha a kerékpárunk nem minőségi modern felszerelés. Az ilyen kétkerekűeknél gyakran előfordulnak apróbb hibák, meghibásodások, amit egy jó többfunkciós kulccsal könnyedén megbirkózhatunk.

Egy ilyen eszközt akkor is érdemes magunkkal vinni, ha nehéz, erdei vagy hegyvidéki terepen haladunk. Az ilyen típusú utak esetében sokkal könnyebben lehet hibát találni, és nehezebben találkozunk valakivel, aki tudna segíteni.
Ennek ellenére érdemes tisztában lenni azzal, hogy a többfunkciós kerékpárkulcs nem nagy vagy nehéz szerszám, és jó, ha mindig magánál van. A hagyományos kulcskészlettel ellentétben nem lesz teher számunkra. Annál is inkább, hogy sok, a piacon kapható modellhez praktikus burkolat vagy mágnes van, aminek köszönhetően például kerékpárvázra is felszerelhetjük.

Mindent összevetve, egy saját multifunkcionális kerékpárkulcs nagyon jó ötlet. Főleg, ha utazásaink hosszúak vagy nehéz terepen zajlanak. Szerencsére egy alap multifunkciós kulcs beszerzési költsége nem magas. Nem csoda, hogy manapság egyre több kerékpáros dönt úgy, hogy ezt a praktikus eszközt a kerékpáros kirándulások alapfelszereltségéhez adja.

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.