Kerékpárosként figyelnie kell az akadályokra az utakon, kerékpárutakon, és figyelnie kell például a veled utazó gyerekeket. Emellett nem lehet megjósolni, hogy a többi közlekedő mit tesz majd. Egy pillanatnyi figyelemelvonás, és a földre zuhansz, gyakran nagy sebességgel és erővel. Ha MIPS technológiás sisakja lenne, az agyrázkódás és néhány egyéb sérülés nélkül lenne...

Miért kell a megfelelő kerékpáros bukósisakot beszerezned? Biciklizés közben különféle veszélyek leselkednek rád, rokonaidra vagy barátaidra. Terepakadályok, ágak, járdaszegélyek, kövek átesése - ájulás. Egy pillanatnyi figyelmetlenség, és kemény felületre ütöd a fejed. Ugyanez megtörténhet Önnel hegyi ereszkedésen vagy úton, hatalmas, akár 80 km/h sebességgel. "Óvatos vagyok az úton, óvatosan vezetek... és miért kell megijeszteni valakit?" Csak az úton nem vagy egyedül.


Ha csak rajtad múlna... de nem teljesen rajtad


A Lengyel Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2017-ben 1329 baleset történt a kétkerekűek személygépkocsik általi elsőbbségének elmulasztása miatt. Sajnos 9 kerékpáros meghalt az elsőbbség-szabályozás miatt, a többiek könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket szenvedtek. 42 kerékpáros halt meg nem megfelelő sebességbeállítás vagy hibás előzési manőver miatt. A gépjárművek ugyanazon manőverei több mint 400 olyan balesethez vezettek, amelyekben kétkerekűek is érintettek, és a statisztika sokkal több. A hibás kitérés, megkerülés, tolatás, vagy a kerékpárostól való megfelelő távolság hiánya további több tucat halálos áldozatot és több száz sérültet jelent.

Ijesztő statisztikák, igaz?! Ennyi katasztrófa a többi közlekedő számára... A balesetek mindegyike például végtag-, bordás-, csípő-medence-, gerincsérüléseket okozott. Ezek gyakran gyógyítható változások, de nem agykárosodás. Erős agyrázkódás, visszafordíthatatlan elváltozások az agyszövetben, és ennek következtében végtag parézis, mentális retardáció, koponyatörések gyakran nagyon nehezen kezelhetők (hosszú távú rehabilitáció), vagy a sérülések nem gyógyíthatók. Egy MIPS kerékpáros bukósisak megakadályozhatja őket.


MIPS technológia – mi ez?


Ön már tudja, mi ellen és milyen körülmények között véd a kerékpáros sisak. Maga a sisak azonban gyakran nem elég. Egy közönséges modell részben eltakarja a koronát, a koponyát és tompítja az ütközést. Azonban elmozdulhat, leeshet vagy eltörhet. Ha gurul, és ismét megüti a fejét egy kemény felületen fedél nélkül, a túlélés kockázata 85%-kal csökken.

A MIPS (MULTI-DIRECTIONAL IMPACT PROTECTION SYSTEM) egy többirányú ütközésvédelmi rendszer. A rendszer egy speciális kerékpáros sisak kialakításon alapul, amely elszigeteli a felső héjat a puha belső béléstől. A két rész közvetlenül nem befolyásolja egymást. Ütközés vagy súrlódás közben a héj érzékeli a lendületet és finoman mozog, így alkalmazkodik az ütközés típusához. A belső rész a helyén marad, megakadályozva a sisak elmozdulását és az érzékeny területek szabaddását. Ez különösen fontos ismételt földet érő fej, ferde ütés vagy nagy szögben történő esés esetén - meredek ereszkedés vagy magasból való zuhanás esetén.

Czy warto mieć kask z mips - badania testy


Mi történik a fejeddel egy balesetben?


Ha lezuhansz a biciklidről a földre, olyasmit csinálsz, amit nem tudsz… elfordítod a fejed. Ez rendkívül fontos információ, mert ezt ösztönösen és minden alkalommal teszi, még akkor is, ha elüt egy autót vagy egy akadályt. Nem frontálisan támadsz a homlokoddal, hanem kerülöd a fenyegetést. Jelenleg a sisakok általában egyenes ütés ellen védenek, de nem mindig átlós ütés ellen – szögben, oldalra. És ott nagyon érzékeny a fej, mert a koponya fedi a legkevésbé az agyat. Az érzékeny helyeket nemcsak intuitív módon tárod fel, de tehetetlenség hatására sokszor el is találod őket. Egy közönséges sisak leesik, és tragédia történik...

A MIPS technológia elnyeli az oldalsó ütközést a héjon keresztül. Nincs túlzott, gyors elmozdulás a fejben és az agyban, ami megvédi az érzékeny szervet a sokktól. A Giro márka - a kerékpáros sisakok jól ismert és jó hírű gyártója - hangsúlyozza, hogy modelljeik a forgási erők csökkentésével védenek a forgó mozgástól. Elképesztő, nem? És ez tudományosan is bizonyított...

Kask z MIPS czy warto - obraz ruchu rotacyjnego

MIPS  czy warto kupić / miec - porównaniue kasków z i bez MIPS badanie test laboratoryjny


A MIPS kerékpáros sisakok minőségét tesztek igazolják


Az egyik leghíresebb és legfejlettebb technológiai laboratórium, a Testfakta, a svédországi Boråsban található SP Sveriges Tekniska Forskningslaboratorium többek között MIPS márkájú sisakokat tesztelt. Giro, Bell vagy Lazer. A MIPS technológiás és anélküli kerékpáros sisakok öt próbababára kerültek.

Az ütközési teszt után az agyszövet deformációját elemezték. Minél nagyobb a deformáció, az agyszövet változásai, annál nagyobb az agyrázkódás és egyéb sérülések esélye. A tanulmány kimutatta, hogy a MIPS kerékpáros sisakok négyszeresére csökkentették az agyszövet megterhelését. Most már tudod, mi az a MIPS, hogyan működik, mi ellen véd...


Hogyan kell felszerelni egy MIPS kerékpáros bukósisakot, és hol keressük?


Itt ne aggódjon a készlet miatt, mert az engedélyezett forgalmazási pontokon, például a kerékpárboltokban professzionális szervizek állnak rendelkezésre, amelyek segítenek beállítani a sisak méretét, profilját és rendeltetését. A személyzet tanácsot ad a tökéletes méretben, megjelöli a legjobb férfi kerékpáros sisakot, női kerékpáros sisakot vagy gyermek kerékpáros bukósisakot. Egy tapasztalt kereskedő ajánl egy jó MTB kerékpáros sisakot vagy egy városi kerékpáros sisakot. Ha inkább nézd meg...

Emlékezik! A sisaknak szorosan kell illeszkednie, ezért válassza ki a megfelelő méretet úgy, hogy a fejét a fül és a halánték felett 1 cm-rel mérje meg, vagy használja a gyártó leírását. Egyes modellek speciális auto-fit technológiával rendelkeznek, állítható feszültséggel a mozgatható elemen, ezért figyelmesen olvassa el az adott sisak specifikációit.

A MIPS technológia működőképes és hasznos? Inkább szónoki kérdés, mert amint azt a bevezető statisztikái és a tudományos tanulmányok mutatják, a kerékpárosok baleseteit ezrekben számolják, és a sérüléseik is elég kiterjedtek... A kerékpáros sisak önmagában 85%-kal növeli a balesetek túlélési esélyeit. A MIPS kerékpáros bukósisakok négyszeresére csökkentik a fejreesés kockázatát... ami lehetővé teszi, hogy visszatérjen a normális élethez, teljes mozgáshoz, és néha komolyabb sérülések nélkül kerüljön ki egy súlyos balesetből.


Ha látni szeretné, miről beszélünk, tekintse meg ajánlatunkat lent

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.