Ha Ön a kerékpár szerelmese, tudja, milyen fontos a közúti biztonság. A megfelelően kiválasztott kerékpáros bukósisak nemcsak a védelem eleme, hanem stílusának és egyéniségének mutatója is. Ebben a cikkben felvázolunk néhány fontos szempontot, amelyeket figyelembe kell venni a tökéletes kerékpáros sisak kiválasztásakor.

Főleg, ha nehéz terepen haladunk, vagy nagy sebességgel haladunk aszfalton.
Egy jól megválasztott sisak nem ad garanciát arra, hogy semmi rossz nem fog történni, de képes jelentősen csökkenteni az ütközési erőt és megóvni minket az igazán súlyos koponyasérülésektől és azok következményeitől. Nézzük tehát a kerékpáros bukósisak típusait, és nézzük meg, melyik lesz a jó választás.


A kerékpáros sisak típusai


Mint a kerékpárok, kerékpáros sisakok Többféle típusban is kaphatók, amivel olyan modellt tudunk összehozni, ami nem csak a megfelelő méretű lesz, hanem a felépítésének köszönhetően hatékonyan megvéd minket. Kerékpározási stílus, sebesség, milyen kerékpárral közlekedünk és milyen terepen haladunk – mindez befolyásolja, hogy koponyánk mely részei vannak leginkább kitéve a sérüléseknek. Ezért a sisakoknak három alapvető típusa van. Ezek:

  • szabadidős sisakok, más néven városi sisakok: viszonylag olcsók, iskolába vagy munkába ingázáskor bizonyítanak majd, görkorcsolyázás vagy rollerezés közben is használhatók.

  • útsisakok, az aszfalton való gyors vezetés szerelmeseinek készült.

  • hegyi sisakok XC-hez, ahogy a neve is sugallja, nehéz terepen és dombokon való vezetéshez tervezték.

  • kaski enduro az XC sisakok evolúciója. Kiépítettebbek, a sisak hátulja jobban védi a fej hátsó részét, egyes modelleknél van lehetőség az állkapocs rögzítésére (akkor Fullface sisakot kap)

  • gyerek/ifjúsági kerékpáros sisakok - a legfiatalabb kerékpározókat célozza meg

  • BMX sisakok- földimogyoró típusú sisakok, BMX típusú kerékpározáshoz, különböző típusú légi akrobatika végzéséhez szükségesek.

  • teljes arcú sisakok - azaz teljes pofával beépített, azoknak a kerékpárosoknak ajánlott, akik nehéz terepen közlekednek, és nagyon magas a balesetveszély

  • időfutam és triatlon sisakok - ezek áramvonalas formájú modellek, ahol minden másodperc prémium, korlátozott számú furattal rendelkezik.


Miben különböznek a kerékpáros sisakok?


Típustól függően kerékpáros sisak kicsit más szerkezettel és így funkcionalitással van dolgunk. A szabadidős sisakok egyszerű felépítésűek, gyakran kiegészítő védőszemüveggel vannak ellátva, amely védőpajzsként szolgál a szem számára a nap ellen. Az ilyen típusú sisakokat kevésbé áramvonalas forma jellemzi, mint más modellek, gyakran elegáns vagy eredeti kialakításúak is.
Az országúti sisakoknál rendkívül fontos a kis tömeg és az aerodinamikus forma. Tehát nagyon áramvonalasak, nagyszámú szellőzőnyílás is jellemzi őket.
A hegyi sisakok, más néven MTB sisakok két változatban kaphatók – nyitott és zárt, ami a versenyző állkapcsát is védi. Megkülönböztetik őket a nagyobb szellőzőnyílások, amelyeknek köszönhetően akkor is képesek kényelmet nyújtani számunkra, ha nem érjük el a nagy sebességet. Gyakran vannak felszerelve védőszemüveggel, amely védenie kell a csapadéktól és a napfénytől.


Kerékpáros sisak MIPS-sel vagy anélkül?


A kerékpáros kiegészítőket kínáló üzletek kínálatát végignézve kétféle sisakot láthatunk. Az első, hagyományos, a kerékpáros sisakok, amelyek külső héja egy béléssel és sisakok MIPS technológiával. Melyikre érdemes fogadni?

Czy warto mieć kask z mips - badania testyA kérdés megválaszolásához érdemes elmagyarázni, mi is ez valójában MIPS kerékpáros sisakokban. Egyszerűen fogalmazva, ez egy olyan technológia, amely többirányú ütközésvédelmet biztosít. Az ilyen típusú sisakokban találunk egy további, mozgatható betétet, amely lehetővé teszi a sisak elfordulását esés közben és az ütközés típusához való igazítását. Ezek a sisakok drágábbak, mint a hagyományos sisakok, de a hatékonyságuk kutatása nem hagy illúziókat. A hagyományos kerékpáros sisakok 85%-kal csökkentik az ütközés következtében bekövetkező halálozás kockázatát. A MISP-vel ellátott sisakok ugyanolyan hatékonyak, és egyúttal négyszeresére csökkentik a súlyos koponyasérülések kockázatát. Más szóval, ha törődünk a maximális védelemmel, ők lesznek a legjobb választás.

További információ a MIPS-ről -->




Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.