Sok kerékpáros megkérdőjelezi a bukósisak kényelmét. Ez túl szoros, ez pedig túl laza. Korlátozza a láthatóságot, a fej mozgását, mert nehéz vagy lecsúszik. Nem magával a sisakkal van a probléma, hanem a választással, ami rá esett.

Ne vonja kétségbe a kerékpáros sisak vásárlásának értelmét. Csak egy élet van. Tudományos tanulmányok szerint 85%-kal csökkenti a fejsérülés kockázatát, ha kerékpáros bukósisakot visel. Nem az a probléma, hogy kell-e sisak, hanem az, hogy melyiket válasszuk. Az alábbi tippeknek köszönhetően a megfelelő választást fogja meghozni.

Sok kerékpáros megkérdőjelezi a bukósisak kényelmét. Ez túl szoros, ez pedig túl laza. Korlátozza a láthatóságot, a fej mozgását, mert nehéz vagy lecsúszik. Nem magával a sisakkal van a probléma, hanem a választással, ami rá esett. Ha valakinek kerékpáros sisakot választott, az azt jelenti, hogy rossz tanácsot kapott, vagy nem vette igénybe a szakmai segítséget. Azt fogja mondani: "Végül is a sisak nem véd meg egy nagy sebességű eséstől vagy egy autóval való ütközéstől."

NEM? 2020. augusztus 5., a Tour de Pologne célpontja Katowicében. A biciklis Fabio Jakobsent 82 km/órás mért sprintsebességgel löki riválisa a nehéz sorompók közé közvetlenül a cél előtt. Fabio számos törést és szájpadlást szenvedett, ezért nehéz volt intubálni – hagyni, hogy lélegezzen. Az agy azonban nem szenvedett károsodást! Miért? A válasz magától jön, igaz? Mert profi sisakja volt.

Mitől véd meg valójában egy sisak?

Nem kell profi kerékpárosnak lenned ahhoz, hogy így elütődj egy biciklin. Végül is az autó nehéz és gyorsan halad. A sebesség és a tömeg szorzata megegyezik Fabio Jakobsen ütközési erejével. A gyors útvonalat keresztező kerékpárút még normál úton is ugyanolyan veszélyes lehet az Ön számára, mint egy kerékpáros cél.

Ezen kívül lehet gyakorolni hegyi kerékpározást - MTB, verseny - dirt. Az akrobatika, a meredek ereszkedés magában hordozza annak a veszélyét is, hogy akár többször is erős ütközés éri a talajt vagy a terepakadályokat - járdaszegélyt, fát. A Thompson család kiváló tudósai által 1989-ben végzett kutatás bebizonyította, hogy baleset esetén a kerékpárosokat 85%-kal kevesebb fejsérülés fenyegeti.. Ezért kell vásárolnia egy sisakot, és testtartása, igényei, vezetési stílusa és kerékpár típusa szerint kell kiválasztania..

Mire figyeljünk kerékpáros sisak kiválasztásakor?

Mindenek felett összpontosítson a sisak minőségére. Kereséskor csak engedélyezett értékesítési forrásokat használjon - kerékpárboltokat, sportboltokat. Ha veszel egy sisakot a bazárban, az lehet, hogy szép és hatásos, de nem fogja betölteni az alapvető funkcióját - a fejvédelmet. Általában rossz minőségűek. Az évek óta kerékpáros sisakokat gyártó márkás cégek termékei specializálódtakváltozatok városi, enduro, MTB vagy országúti motorozáshoz. A professzionális gyártók figyelembe veszik az anyag típusát, a tartósságot vagy a fej fedésének módját - a koponya, korona, arc.

Mi több, törődnek a felhasználó kényelmével.Professzionális kerékpáros sisakok szellőzőnyílásaik vannak, amelyek elhelyezkedése csökkenti a fej izzadását. A sisak súlya sem jelentéktelen. A túl nehéz sisak izom- vagy csontsérülést okozhat, különösen gyermekeknél. Ezért a kiváló minőségű sisakok könnyűek, kényelmesek és felvéve szinte észrevehetetlenek. Persze marad az alapkérdés, vagyis a sisak mérete.

Hogyan állítsuk be a sisak méretét?

Kerékpáros sisakok méretei a gyártók betűméretben vagy centiméter/inch-ben biztosítják. A gyerek-, férfi- és női sisakok XS, S, M, L vagy XL betűmérettel rendelkeznek a kerékpáros életkorához és méretéhez igazodva.A méret a fej kerületét jelenti a következő tartományban:

  • XS - 53-54 cm,
  • S – 55-56 cm,
  • M - 57-58 cm,
  • L – 59-60 cm,
  • XL – 61-62 cm.

A gyártók a termékleírásban is közvetlenül megadják a sisak méretét centiméterben.

Ha azt szeretné, hogy a sisak tökéletesen illeszkedjen, mérje meg a fej kerületét a legszélesebb ponton. Ez általában 1 cm-rel van a halánték és a fül felett. Fektesse le egyenletesen a mérőszalagot vagy a szabó mérőszalagot a leírt helyre, és ne nyomja meg erővel. A mértéknek ragaszkodnia kell a bőrhöz, de nem kell bemélyednie. Az így elkészített mérés lehetővé teszi egy jól illeszkedő és kényelmes sisak kiválasztását. Ismeri a méretet, most nézze meg, hogy az életkor hogyan befolyásolja a sisak kiválasztását.

Gyermek kerékpáros bukósisakot választunk

Kerékpáros sisak gyerekeknek a lengyel jog szerint nem kötelezőek, de számos nagyon fontos funkciót töltenek be. Mindenekelőtt megvédik gyermeke fejlődő finom vázrendszerét az aerodinamika és a kis súly révén. Takarják a fejlődő koponyát, azaz a koronát, és válogatott darabokban a szakállt. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a kicsi nem terheli túl a nyaki gerincet, és megvédi a fejét a horzsolásoktól, törésektől vagy agyrázkódástól. Extrém esetben visszafordíthatatlan agyi elváltozások, részleges vagy teljes végtagbénulás vagy mentális retardáció ellen.

Gyermek sisak mérete a fent leírt fej vagy a gyártó mérettáblázata alapján választhat. Ha a gyerek sapkában fog lovagolni, adjon hozzá kb. 1 cm-t a mérési eredményhez. Ne feledje, hogy kisgyermekek számára átlagosan 2 évente, nagyobb gyermekeknek pedig 3-5 évente választ egy fix méretet.

A rögzített sisakok alternatívája a precíz Autofit fejbeállító rendszerrel rendelkező modellek. A sisak fejre helyezése után a mozgatható rész – hátul – megdöntésével a rendszer automatikusan a gyermek fejprofiljához igazítja a méretet. Ezenkívül megfelelő feszültséget generál ahhoz, hogy a sisakot rögzített helyzetben tartsa.

Most állítsa be a sisakot saját maga és vezetési stílusa szerint.

A gyermeksisakokat leggyakrabban a szülők választják

Női és férfi sisak olyan új technológiákon alapul, mint a MIPS

Gyermeke nem fogja tudni gyorsan élvezni az MTB lovaglás vagy a 80 km/h-s országúti versenyzés örömeit, TE viszont igen. Ebben az esetben válasszon olyan sisakot, amely az állítható Roc Loc® rendszernek köszönhetően szintén könnyen állítható a fej profiljához – kényelmesen és biztonságosan állíthatja be a sisakot. Ha beállítja a méretet, a formát, akkor összpontosítson a biztonságra.

A MIPS rendszer nagyszerűen kiegészítheti sisakját. Ez egy innovatív rendszer, amely megvédi a kerékpáros fejét a leeséstől – különösen versenyszerű vezetés közben. A MIPS (TÖBBIRÁNYÚ ÜTÉSVÉDELMI RENDSZER) lényege, hogy a héjat elszigeteli a közvetlenül a fej melletti rétegtől. Ennek köszönhetően esés esetén a héj elnyeli az ütést - súrlódás, akadály, a sisak belső része pedig megakadályozza annak elcsúszását, elmozdulását.

Bővebben a MIPS technológiáról ->

Népszerű sisakmodellek MIPS technológiával

Hogyan válasszunk sisakot MTB, enduro, országúti vagy városi kerékpárhoz?

Sikerült a fejed méretéhez és alakjához igazítani a sisakot, jó a belső védelem, de a választást még mindig a kerékpárhoz és a rendeltetésszerű használatához kell igazítanod. Most figyeljen arra, hogy hol fog kerékpározni és milyen kerékpárral. Mindegyik sisaknak megvannak a maga egyedi tulajdonságai a tartósság, a fejvédelem és a vezetési kényelem tekintetében.

  • MTB kerékpáros sisak
    Kiválóan alkalmas meredek hegymászókhoz és ereszkedésekhez. Kemény, tartós, kompromisszumok nélküli biztonságot és vezetési kényelmet biztosít. Speciális kiterjesztésének köszönhetően eltakarja a fej hátsó részét. A lombkorona véd a napsugárzástól és az akadályoktól, például az ágaktól. Ezen kívül rovarvédővel ellátott MTB modellt is választhat. Az MTB sisakok elsősorban a nagy szögből való leesés ellen védik fejét.

Az MTB sisakok legnépszerűbb modelljei

  • Országúti kerékpáros sisak
    Tökéletesen eltakarja a fejét gyors utak során. Aerodinamikus formája csökkenti a légellenállást és egyben csökkenti a gerincizmok terhelését. Ezenkívül integrált MIPS-szel van felszerelve a forgási erők csökkentése érdekében. A Giro gyártó szerint az ezzel a technológiával felszerelt sisakok csökkenthetik az ütközések során az agyra átvitt forgóerőt.

A közúti sisakok legnépszerűbb modelljei

  • Teljes arcú kerékpáros sisak
    Ez a fajta sisak jól jön, ha szereti a BMX-et vagy a dirt biciklit. Akrobatikus trükkök, burkolt felület, nagyon nagy dőlés- és esésszögek azt jelentik, hogy nagy lendülettel lehet a talajhoz csapódni. A teljes arcot fedő sisak befedi az egész koponyát, beleértve az alsó állkapcsot is, ezért zavaróan hasonlít a motoros sisakokhoz. Könnyű és nagyon strapabíró szálakból készült, nem csak a fejet védi a nagy szögben érkező erős ütésektől, de a gerincszakaszt sem terheli.

A FULLFACE sisakok legkelendőbb modelljei

  • Sisak városi vagy vegyes lovagláshoz
    A tartósság, a könnyedség, a megfelelő szellőzés, a szabadság és a kényelem ötvözete, de akrobatikus trükkök vagy igényes hegyi ereszkedés során ritkán működik. Feladata a fej védelme a hagyományos sebességgel történő vezetés közben, anélkül, hogy az egészséget veszélyeztetné a nehezen megközelíthető, változatos domborzatú utakon. Ha valami univerzálisabb megoldás érdekel, válassz MTB- vagy országúti sisakot.

A vásárlók által leggyakrabban választott városi sisakmodellek

  • Triatlon/időfutam kerékpáros sisak
    Ez a fajta sisak a legmagasabb teljesítményre összpontosít, ahol minden másodperc számít, és a légellenállás és a pedálozáshoz szükséges energia mennyisége a legfontosabb. Az ilyen típusú sisakokat a légellenállás szempontjából optimalizálták, szélcsatornákban tesztelték, hogy biztosítsák a kerékpáros legmagasabb hatékonyságát. Ha triatlon versenyeken vesz részt, komolyan veszi a versenyt és törődik a legjobb eredményekkel, akkor ez a sisakmodell csak neked való.

Népszerű időmérő/triatlon sisakmodellek

Amint látod,a sisak kiválasztása nem egyszerű. A motorhoz, vezetési stílushoz vagy életkorhoz és testfelépítéshez igazíthatja. Választhat a másolatok felajánlása között isautomatikus beállítás ésMIPS típusú technológiák. A sorrend egyszerű, fókuszálj arra, hogy hol, milyen stílusban és milyen kerékpáron akarsz tekerni. Keresse meg a megfelelő modellt, állítsa be a méretet, és csak ezután koncentráljon az esztétikára - színre, formára vagy gyönyörű mintákra. A professzionális kerékpáros bukósisakok gyártói a dizájn tekintetében is széles választékról gondoskodtak... de ez mindig a végén van.

Tekintse meg a kerékpáros sisakok teljes kínálatát ->

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.