A kerékpáros sisakok mindig is ellentmondásos érzelmeket ébresztettek a közvéleményben. Az egyik oldal amellett érvel, hogy a kérdéses felszerelést a kerékpáros kötelező felszerelései közé vegyék fel. Az ellenzők vitatkoznak a kerékpáros bukósisakban való utazás csökkent kényelméről és arról, hogy hajlandó-e dönteni az egészségéről. A modern modellek azonban a legjobb védelmet nyújtják a közúti balesetek ellen. Miért érdemes kerékpáros sisakot használni?

Formába épített kerékpáros sisakok – technológia a gyakorlatban

A szabványos kerékpáros sisak négy elemből áll, amelyek megfelelnek az EU EN 1078 biztonsági szabványnak. Ezek a következők:

  • Héj
  • Védő bélés
  • Kényelmes szőnyeg
  • Rögzítő pántok rögzítővel

A jelenleg gyártott gyerek és felnőtt kerékpáros sisak EPS habból készül az ún in-mold technológia. Ebben az esetben a keményhéjú sisak külső héja tartósan hozzá van kötve a habosított polisztirol EPS habhoz, amely ütközéskor összegyűrődik. A formába öntött kerékpáros sisak tartósabb szerkezettel van felszerelve, ami nagyobb védőképességet jelent. Ennek a technológiának az előnyei azonban nem értek véget. A formába épített kerékpáros sisakot csökkentett súly jellemzi, ami kulcsfontosságú az optimális kényelem szempontjából vezetés közben.

A piacon azonban gyakran árulnak hamisított, formába ágyazott kerékpáros sisakot.

Vásárláskor kötelező ellenőrizni a jóváhagyásokat és a biztonsági tanúsítványokat. Egy bizonyos megoldás az, ha egy jó hírű gyártótól vásárol egy modellt.

Kerékpáros sisakok gyártása formában

A formába épített kerékpáros bukósisak gyártási folyamata egy vékony műanyagdarab öntőformába helyezésével és a felületre illesztésével kezdődik. A következő lépésben polisztirol golyókat adunk a formába. Az EPS hab prototípusába nyomás alatt gőzt fecskendeznek be, ami a forma formájára kitágítja. A két elem jobb kapcsolatát a műanyag héj gőzmelegítése is befolyásolja.

A formába öntött kerékpáros sisak innovatív gyártási folyamata miatt az EPS hab kitölti a héj minden elérhető részét. A gyártók gyakran tartalmaznak kiegészítő védelmet nylon, műanyag és akár fém betétek formájában.

Sisak penészben – miért éri meg?

technologia in-mold - co to jest ?

Jelenleg kétféle sisakkialakítás uralja a kerékpártartozékok piacát. Az alapváltozat egy kemény külső héjra ragasztószalaggal vagy ragasztóval ragasztott hab bélésből áll. A normál férfi vagy női sisak nehezebb és kevésbé lélegző.

A formázható sisakokat a ragasztott modellekhez képest megnövekedett kivitelezési minőség jellemzi. A gyártás során alkalmazott technológia nem jelenti az általános biztonságot és az ütések elleni jobb védelmet. Ennek ellenére a formába épített kerékpáros sisakok könnyebbek, erősebbek és jobban lélegzik. Az EPS hab és a héj tartós kapcsolata együtt jár az átlagon felüli repedésállósággal is a külső hatások hatására.

MIPS kerékpáros sisakok - svéd innováció

Czy warto mieć kask z mips - badania testy

A MIPS technológiát svéd tudósok fejlesztették ki 2001-ben. Hans von Holst, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa a sisakok készítésének hosszú távú megfigyelése után döntött úgy, hogy biomechanikai kutatásba kezd. Helyesen jegyezte meg, hogy a biztonsági tesztek függőleges ütközés alapján ítélik meg a berendezéseket. Ennek ellenére a legtöbb stroke ferdén történik, és forgó erőt fejt ki az agyra.

Ennek az igénynek a kielégítésére a svéd MIPS AB cég kifejlesztett egy kerékpáros sisak konstrukciót, amely az emberi test védőképességein alapul. 2017-re több mint ötmillió példány kelt el, ami megerősíti a márka átlagon felüli sikerét.

Mi az a MIPS kerékpáros sisak?

A MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) kerékpáros bukósisak egy további védelmi réteggel van felszerelve, amely a puha belső bélés és a kemény héj között helyezkedik el. A piacon kapható modellek belső betétei sárga polikarbonát műanyagból készülnek. Ez a technológia védi a fejet forgás közben. Emiatt egy svéd kutató korábbi megfigyelései szerint a MIPS sisakok jelentik a legjobb védelmi formát a szögletes ütközési sérülések ellen.

Ütközés esetén a betét stabilan tapad a fejhez. A külső héj egy bizonyos tartományon belül mozog, aktívan védve a baleset hatásaitól. A beépített alacsony súrlódású réteg 10-15 mm relatív mozgást tesz lehetővé minden irányban. A MIPS kerékpáros sisak az erők és az energia átirányításával csökkenti az ütközés során elért forgó mozgást.

MIPS sisakok – miért éri meg?

MIPS sisakok minden bizonnyal nagyobb védelmet garantálnak a ferde ütközések okozta sérülésekkel szemben. Az emberi agy továbbra is különösen érzékeny a forgó mozgásra, ami alátámasztja a tárgyalt megoldást. A MIPS rendszer megvédi a központi idegrendszert azáltal, hogy a terhelést a sisakbetét nagyobb felületére osztja el.

Megalakulása óta a MIPS közel 20 000 tesztet hajtott végre modelljein. A kutatási eredmények szerint a MIPS női és férfi kerékpáros sisakok jobbak, mint a védőréteg nélküli alternatívák. A márka szavait egy független szervezet, a Swedish Insurance Gum Folksam is megerősíti.

Több modell kerékpáros sisakok MIPS technológiával

Koroyd kerékpáros sisakok - méhsejt szerkezet

A MIPS és az in-mold modellek mellett Koroyd kerékpáros sisakok is vannak a piacon. A tárgyalt technológia felépítése egy csomó ragasztott szívószálra vagy egy méhsejtre hasonlít. A Koroyd elsősorban könnyebb és légáteresztőbb, mint a hagyományos modellek. Több energiát nyel el, mint az EPS hab, amikor leesik.

Az azonnali energiaelnyelés a Koroyd technológia első megkülönböztető jellemzője. A hegesztett csövek ütközéskor összenyomódnak, minimálisra csökkentve a fejbe továbbított energiát. A gyártás során használt szerkezet 95%-ban levegőből áll, ami a gyermekek és felnőttek kerékpáros sisakjának csökkentett súlyát jelenti. Forró levegő távozik a fejből, amit különösen a forró napokon értékelni fog.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Koroyd (@koroyd)

A felülethez és a vezetési stílushoz igazított kerékpáros sisak

Kerékpáros sisakot gyerekeknek és felnőtteknek is érdemes a kívánt felület és vezetési stílus szempontjából kiválasztani. A legtöbb fogyasztó tévedésből univerzális modelleket választ, nem fordít sok figyelmet az egyes példányok kialakítására és árnyalataira. A kerékpáros sisakok legnépszerűbb típusai a következők:

Ismerje meg az egyes modellek specifikációját!

MTB bukósisak - a legjobb terepvezetéshez

Szívesebben lovagolsz az erdőben, hegyekben vagy más egyenetlen terepen? Fogadj rá MTB kerékpáros sisak, a klasszikus útmodellhez képest megnövelt szerkezettel. Ebben az esetben egy hosszúkás napellenzőt kap, amely véd a naptól és az útvonalon leselkedő ágaktól.

Az MTB sisakok a fenti listában említett teljes arcú modelleket is tartalmaznak. Az FF modelleket elsősorban az extrém típusú hegyi kerékpározás kedvelőinek ajánljuk, amelyek között szerepel többek között lesiklás. A teljes arcú sisakok kiterjedt szerkezettel rendelkeznek, amely védi a lovas állkapcsát esés esetén. A külső héj tartós anyagokból készült, sokkal nehezebb, mint a klasszikus közúti modellek. Ha az FF sisak könnyebb modelljét keresi, irányítsa a figyelmét a teljes arcot világító modellekre. Ezeknek a modelleknek a gyártása során csökkentett mennyiségű anyagot használnak fel, ami a berendezés súlyának csökkenését jelenti.

Az országúti sisak a kerékpárosok leggyakoribb választása

Ennek ellenére továbbra is ez a legnépszerűbb választás klasszikus úti sisak. Itt az optimális aerodinamika kerül előtérbe. A közúti modellek a súlycsökkentésre is összpontosítanak, ami nem csökkenti a mindennapi vezetés kényelmét. Ez a típusú sisak a legtöbb kerékpáros számára megfelelő választás lesz.

Milyen a jó kerékpáros sisak?

Minden kerékpáros sisak növeli a közúti biztonságot? A válasz nyilvánvalónak tűnik. Vásárláskor azonban érdemes ismerni a legjobb modellek jellemzőit. A modern gyártók elsősorban az optimális súly-szilárdság arányra törekszenek. Egy könnyű kerékpáros sisak súlya akár 200 g-nál is kevesebb lehet.

Ha a legjobb modelleket nézzük, nem hagyhatja figyelmen kívül a fent tárgyalt in-mold és MIPS technológiákat. Függetlenül a választott vezetési stílustól és a felület típusától, ezek a sisakok a lehető legjobb védelmet nyújtják.

A kerékpáros sisak felszerelésekor ügyeljen a fejhez való megfelelő illeszkedésre. A legtöbb piacon lévő modell belső gyűrűvel van felszerelve. Kerülete szabadon állítható a hátul található gombbal. A jól illeszkedő sisaknak szilárdan a fejen kell maradnia, függetlenül az áll alatt rögzített pánttól. Az elülső élnek közvetlenül a szemöldökvonal felett kell kezdődnie, miközben biztosítja az út 100%-os láthatóságát.

Szintén fontos a megfelelő számú szellőzőnyílás. A kiválasztott modell légáteresztő képessége különösen fontos a hosszú órákon át tartó lovaglás során.

Kerékpáros sisak – miért éri meg?

A kerékpáros sisakok 48%-kal csökkentik a sérülések kockázatát. A súlyos sérülés valószínűsége 60%-kal minimálisra csökken. Ezek az adatok teljes mértékben megerősítik a kerékpáros bukósisak viselésének helyességét.

A formába öntött és MIPS rendszerekkel készült modern modelleket különösen alacsony súly jellemzi. A kerékpáros bukósisakban való lovaglás jelenleg nem jár csökkent vezetési kényelemmel, miközben növeli a biztonságot vezetés közben.

A kerékpáros sisak nem csak a fej- és gerincsérülések ellen véd. A nagy melegben utazva megvédi magát a nap káros hatásaitól, csökkenti a szélütés kockázatát. Ha sisakkal közlekedik, nem kell sapkát vagy sapkát vinnie az utazásra.

A sisakban lovaglás egyenértékű a jó szokások előmozdításával. Más kerékpárosok és mindenekelőtt gyermekek oktatásával Ön törődik az összes közlekedő biztonságával.

Tekintse meg a kerékpáros sisakok teljes kínálatát ->

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.