A rövidebb kerékpáros kirándulásokhoz érdemes további kerékpáros kiegészítőket vagy élelmiszert vinni. A kerékpáros hátizsákok és kerékpártáskák tökéletesek az ilyen dolgok szállítására. Érdemes átgondolni a piacon elérhető modellek előnyeit és hátrányait, és megnézni, melyik lesz az optimális választás egy rövid utazáshoz. Meghívjuk Önt, hogy olvassa el elemzésünket.

Mit kell figyelembe venni a hátizsák vagy kerékpártáska kiválasztásakor?

Mindenekelőtt a kiválasztott berendezést teljes mértékben a felhasználó egyéni igényeihez kell igazítani. Más hátizsák-kapacitásra lesz szükségünk egy rövid biciklitúra alkalmával, és másra, ha hosszú útra indulunk, vagy munkába megyünk, és szeretnénk magunkkal vinni a szükséges elektronikát vagy élelmiszert. Ezért az egyik alapvető kiválasztási szempont a hátizsák vagy kerékpártáska kapacitása.

Milyen kapacitás lesz az optimális?

Rövid utakhoz kisméretű hátizsákok és táskák is elegendőek, legfeljebb 10 literes űrtartalommal. Egy ilyen modell lehetővé teszi egy kis javítókészlet, egy vizes palack, gyümölcs és energiaszeletek elrejtését. Ha tartunk a változékony időjárástól, érdemes megfontolni a nagyobb, 15-20 literes űrtartalmú hátizsákokat. Ezután még egy esőkabátot, egy fényképezőgépet, egy elsősegélynyújtó készletet vagy egy további adag ételt is elhelyezhetünk bennük. Minél nagyobb a hátizsák, annál többet tehetünk bele, ugyanakkor megnő a testünk terhelése vezetés közben. Érdemes megjegyezni, ha többen kerékpározunk. A poggyász súlyának ügyes elosztása az utazás résztvevői között kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi az utazást.

A nagyobb hátizsákok akár 30 litert is elbírnak. Ezek hosszabb utakra szánt modellek, de sok minden elfér bennük. Jól működnek pl. többnapos kerékpártúrák során sátorral és hálózsákkal. Végső soron a kiválasztott modell űrtartalmát az egyéni igényekhez és kerékpározási tervekhez kell igazítani, de továbbra is a 10-20 literes hátizsákok a legnépszerűbbek rövid utakra. Tökéletesen elegendőek lesznek.

Egy jó kerékpáros hátizsák jellemzői

Először is egy jó minőségű kerékpáros hátizsák időjárási viszonyoknak és intenzív használatnak ellenálló anyagból készül. Érdemes megnézni, hogy az általunk választott modell megerősített menettel rendelkezik-e, ami minimálisra csökkenti a hátizsák súrlódásának kockázatát. Egy másik fontos kritérium a hátizsák súlya, ami további terhet jelent a kerékpáros számára. Természetesen minél könnyebb, annál jobb. További szempontok közé tartozik vizespalack vagy hidratáló hólyag, vagy sisaktartó intuitív felszerelésének lehetősége. A hátizsák megfelelő beállítása lehetővé teszi, hogy teljesen a kerékpáros testéhez igazodjon, ami befolyásolja utazásának kényelmét és biztonságát. A legvégén érdemes egy kiegészítő huzatra is fogadni, ami megvédi a hátizsákot esőtől vagy hótól, valamint a modell esztétikáját. Hiszen mindannyian jól és divatosan akarunk kinézni, még kerékpározás közben is.

ERGON kerékpáros hátizsák 15 literes űrtartalommal + 2 literes zseb a hidratáló hólyagnak

A kerékpáros hátizsák használatának hátrányai

Természetesen a kerékpáros hátizsákoknak is vannak árnyoldalai. Ide tartozik mindenekelőtt a kerékpárosra nehezedő többletterhelés menet közben, ami gyorsabb kifáradást okozhat. Minél fáradtabb a szervezet, annál könnyebben elveszíti a koncentrációt és egy esetleges balesetet szenved, ami csökkenti a vezetés biztonságát. A hátizsák ráadásul egy kiegészítő elem a kerékpáros hátulján, ami ágat vagy egyéb akadályt akadhat el menet közben, ezért érdemes óvatosnak lenni. Rossz minőségű hátizsák kiválasztásakor a felszerelés nedves vagy fájdalmas horzsolásokat kaphat a kerékpáros testén, ezért vásárlás előtt alaposan elemezni kell. Végső soron egy jó minőségű hátizsák jó választás lesz még rövid kerékpáros utakra is.

Kerékpártáskák – a hátizsák alternatívája

A kerékpártáskák a kerékpáros hátizsákok népszerű alternatívája. Ezek olyan táskák, amelyeket közvetlenül a hátsó állványra, a nyereg alá, a vázra, a keret alá vagy az első villára kell felszerelni. Ekkor beszerelésükhöz lowrider, azaz front rack használata szükséges, ami többletköltséggel járhat a vevő számára. Rövid biciklitúrákra 5-10 literes űrtáskákra lehet fogadni, de a piacon sikeresen találhatunk akár 30 liter/db űrtartalmú modelleket is. Ez utóbbiak tökéletesek hosszabb utakra.

Több poggyászod van. A lengyel EXTRAWHEEL márka segít, amely a csomagtartóhoz való táskák gyártása mellett speciális pótkocsikat is gyárt kerékpártáskákhoz/táskákhoz.

A jó kerékpártároló előnyei

A kiváló minőségű kerékpártáskáknak számos előnye lehet. Először is, közvetlenül nem terhelik a kerékpáros testét, mert a kerékpárra vannak felszerelve és nem a háton hordják. Ez megkönnyíti a mozgást és növeli a mozgás kényelmét vezetés közben, ami hatással lehet a biztonságra. A táskák vagy táskák (használhatók párban vagy külön-külön is) befogadóképességének a felhasználó igényeihez igazítása megkönnyíti, hogy egy kerékpáros kirándulás során ráférjünk arra, amire szükségünk van. Rövid utak esetén nem nagyok az igények, így elég egy kisebb kerékpártároló.

Kiváló minőségű EXTRAWHEEL táskakészlet lengyel gyártótól, Lengyelországban. A táskák összkapacitása 50 liter

A kerékpártáskák használatának hátrányai

Csakúgy, mint a hátizsákok, a kerékpártáskák sem hibátlanok. Mindenekelőtt a felszerelésükhöz szükség lehet egy további állványra, amely költségekkel jár. Bizonyos helyzetekben az ilyen táskák felszerelése lehetetlen. Ezenkívül a táskák nem megfelelő terhelése vezetés közben veszélyt okozhat, és a kerékpáros oldalra sodródását okozhatja. Ezért nagyon fontos, hogy két táska használatakor ügyesen osszuk el a berendezés súlyát két kamrába. Kevesebb problémánk lesz, ha egy táskát a nyereg alá vagy a kerékpárváz mellé helyezünk. Ezenkívül a táskák további terhet jelentenek a kerékpáron, így nem működnek, ha a lehető legalacsonyabb súlyt szeretné tartani. Más esetekben az optimális választás rövid városi kirándulásokhoz vagy városon kívüli kirándulásokhoz.

A kerékpártáskáknak és a kerékpáros hátizsákoknak egyaránt megvannak a csodálói és ellenfeleik. A választás egyéni dolga, és szükségleteinkhez és preferenciáinkhoz kell igazítani. Gondoskodjunk minden alkalommal biztonságáról és kényelméről.







Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.