A Bikepacking megoldás azoknak, akik szeretik a kerékpáros kirándulásokat, ugyanakkor értékelik a minimalizmust. A kerékpár olyan közlekedési eszköz, amely lehetővé teszi a nehezen elérhető helyek elérését. Remek társ kirándulásokhoz hegyekben, erdőkben vagy tavak között. Mi is pontosan a bikepacking?

Mi az a bikepacking?

A bikepacking divatja az Egyesült Államokban született meg. Ez az irányzat egy hosszú távú hegyi versenyből indult kiönfenntartó versenyek. A szükség a találmány anyja - az útvonalra csak egyszerű kempingfelszerelést lehetett vinni táskában, amely nem akadályozta a biztonságos mozgást a hegyvidéki terepen.

Egyszerűen szólva, bikepacking kerékpáron utazik kis, könnyű csomagokkal. Speciális kerékpáros csomagolótáska használata teszi lehetővé a kétkerekű manőverezhető marad, aaz észlelt terhelés kicsi. Ez viszont megkönnyíti a mozgást még a nehéz terepen is - burkolatlan hegyi ösvényeken vagy erdei ösvényeken.

Bikepacking nem csak kisebb súlyú poggyász, hanem jobban elosztott súly. Hagyományos kerékpártáskák általában nehezebbek, és felszerelésükhöz rack szükséges. Nagy kapacitásuk - sok helyzetben előnyt jelent - de nehéz terepen való utazás során akadályt jelenthet.

Ez az utazási mód rövid és hosszú utakra egyaránt kiváló. Kisebb súly esetén könnyebben manőverezhető a kerékpár és könnyebb olyan helyek elérése, amelyek egykor elérhetetlennek tűntek a kerékpárosok számára.

bikepacking

BLACKBURN Kerékpár üléstáska 10,5l OUTPOST SEAT PACK fekete BBN-7099765

Bikepacking és hagyományos kerékpáros turizmus

Mind a hagyományos kerékpáros turizmust, mind a bikepackolást gyakorolva sok napot tölthetünk a nyeregben. A bikepacking neve alatt mindenekelőtt megbújik off-road lovaglás – erdei ösvényeken, hegyi ösvényeken, kavicsos és sziklás ösvényeken vagy vadonban. A klasszikus kerékpáros turizmus viszont főként a szilárd utakon való közlekedésre koncentrál.

A különbség a felszereltségen is látható. Bikepacking esetén a lényeg, hogy a kézipoggyászt a lehető legkisebb táskába pakoljuk. A hagyományos kerékpáros turizmus elválaszthatatlanul összekapcsolódik a nagy, nagy kapacitású – gyakran „színültig” tömött – táskákkal.

A kerékpáros pakolást kerékpározásnak nevezikkönnyű és gyors – és az ilyen minimalizmus sokszor sokkal több lehetőséget ad.

Bikepacking táskák - jellemzők

A kerékpárcsomagoló felszerelésnek megvan a feladata hogyan lehet a leghatékonyabban kihasználni a kerékpárváz, a kormány vagy a nyereg alatti minden rendelkezésre álló centiméterét. Az ilyen táskák felszereléséhez nincs szükség csomagtartóra. Ezért tökéletes az esethez MTB, országúti, terep és murvás kerékpárok.

A bikepacking táskákra jellemző kis súly és nagy szilárdság. Leggyakrabban abból készülnek vízálló anyag amely jól működik esős időben. Fontos tényező, amire figyelni kell kiegészítő felszerelés rögzítésének módja például hálószőnyegek vagy túrakiegészítők. Ez egy további előny moduláris felépítés, amely lehetőséget biztosít a táska méretének a használó és a magával vitt poggyász igényeihez igazítására. A kerékpárra rögzítés után ne akadályozza a pedálozást.

Érdemes ilyen típusú táskával is rendelkezni fényvisszaverő elemek ami növeli a kerékpáros biztonságát az alkonyat utáni menekülések során. A bikepacking táskák ára az adott modelltől, gyártótól és az alkalmazott megoldásoktól függ.

Nézzük meg közelebbről a kerékpáros csomagolótáskák legnépszerűbb típusait.

bikepacking

Keretes táskák

Kerékpáros táskák a vázhoz általában hosszúkás vagy háromszög alakúak és egykamrás kialakításúak. A keret jó hely a legnehezebb tárgyak szállításáramert ez a kerékpár súlypontja. Ezért a keretes táskába fényképezőgépet, turista kályhát vagy sátorkeretet pakolhatsz. Ha a mi modellünkben van további zsebek, apró dolgok szállítására szolgálnak, pl. zseblámpák, térképek vagy kerékpárpumpa. Azonban olyan táskát kell választani, hogy ne zavarja a pedálozást.

 

Kormánytáskák kerékpározáshoz

Kormánytáskák hosszúkás formájúak, és a látszattal ellentétben valóban nagy kapacitásúak lehetnek. Egy ilyen táskával szállítható hálózsák és matrac ill olyan dolgok, amelyeknek mindig kéznél kell lenniük. Egyes modellek emellett fogantyúkkal is fel vannak szerelve további poggyász rögzítésére, például egy pulóverre. Ne feledje azonban azt hogy ne helyezzen nehéz felszerelést a kormányra mivel ez megnehezítheti a manőverezést. A csomagokat meglehetősen alacsonyan kell felszerelni, hogy a kétkerekű súlypontja megmaradjon.

A kormánytáska általában hevederekkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy megfelelően a helyére kerüljön. Ezek további előnyt jelentenek bevarrt mandzsetta amelynek feladata a tartalom rögzítése, ami vezetési kényelemben nyilvánul meg.

 

nyeregtáskák

A nyereg alatt sok hely van, amit hatékonyan lehet kihasználni. Kerékpáros nyeregtáskákKülönböző méretekben kaphatók - a kicsitől az igazán tágasig. Szóval ide illik sok poggyász. Az előny a különféle típusú csatok, hevederek és bővítők, amelyek lehetővé teszik további felszerelések rögzítését. Az ilyen típusú táskák a nyeregre vannak rögzítve. A teljes szerkezet stabilitása a kerékpár nyeregoszlopára szerelt speciális kerettel növelhető.

Az üléstáskák nem akadályozzák a pedálozást. Nehéz tárgyakat azonban nem szabad belepakolni, mert ez hátrányosan befolyásolhatja a kétkerekű irányíthatóságát.

 

Kerékpáros hátizsák

Ha továbbra is aggodalomra ad okot, hogy a bikepacking táskák önmagukban nem elegendőek, érdemes megfontolni a vásárlást is egy speciális kerékpáros hátizsák. Ebben az esetben választhat egy o modelltkompakt kialakításamely alkalmazkodik a testhez, és nem akadályozza a vezetést.

Kényelmes megoldás, különösen, ha úgy döntünk hidratáló hátizsák. Ezáltal vezetés közben nem kell levenni a kezeket a kormányról, ami különösen fontos nehéz terepen való áthaladáskor. A hátizsákba praktikus dolgokat pakolhatunk. További előnyt jelentenek majd külső zsebek ami megkönnyíti a legszükségesebb tárgyak gyors elérését – és az utazás megállítása nélkül.

 

A bikepacking népszerűsége annak köszönhető, hogy kis poggyásszal biciklivel lehet elérni azokat a helyeket, amelyek eddig csak túrázásra voltak fenntartva. Ez a tendencia mind rövidebb, mind hosszabb utak során felértékelődik. Az alap azonban a táskák megfelelő kiválasztása és a poggyászra való átgondolás – biztos vagy benne, hogy mindenre szükség van, amit magaddal szeretnél vinni az utazáshoz?

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.