Minden kerékpártulajdonos tudja, hogy hazánkban sajnos nagy a lopási kockázat. Amikor kerékpárt közterületen hagyunk, ezt figyelembe kell vennünk. Ugyanakkor gyakran képtelenek vagyunk szemünk elől téveszteni. A megoldás egy olyan kerékpárzár használata, amely hatékonyan véd a lopás ellen.

Manapság az ilyen típusú védelem széles választéka elérhető a piacon. Némelyikük drága kötőelem, melynek ára akár több száz zloty is lehet. Nincs hiány azonban olcsó értékpapírból sem, amit 1800 HUF-től vásárolhatunk meg. Van azonban értelme egy ilyen kerékpárzár vásárlásának? Találjuk ki.

A kerékpártulajdonosok és -eladók körében terjeszti az a mítosz, hogy a kerékpárzár ára a kerékpár értékének legalább 10 százaléka legyen. Ez nem teljesen igaz. Tudnunk kell, hogy nem csak a drága, professzionális kerékpárok vonzó prédák a tolvajok számára. Sokan olcsó modelleket is lopnak, mert gyakran kevésbé védettek, és egyszerűen olcsóbbá válnak. Ezért ha nem akarjuk, hogy ellopják a bringánkat, érdemes a megfelelő védelemről gondoskodni - modell árától függetlenül.

Olcsó kerékpárzárak – mit érdemes tudni róluk?

A kerékpáros kütyük és kiegészítők piacán jelenleg sokféle megoldással találkozhatunk. A legnépszerűbb és egyben legolcsóbb kerékpárzárak az ún. zsinórok, azaz védelmek, amelyek műanyag burkolattal borított acélzsinórból készülnek. Előnyük az alacsony ár mellett minden bizonnyal a könnyűség és az, hogy nem foglalnak túl sok helyet. Sajnos viszonylag könnyen vághatók, és nem nyújtanak hatékony védelmet. Az acél fesztávból készült kerékpárláncok is olcsók. Áruk valamivel magasabb, de vágás- és fűrészellenállásuk is magasabb.

Megéri olcsó kerékpárzárat venni?

Ha arra gondolunk, hogy van-e értelme egy olcsó kerékpárzárnak 1800 HUF-ért, akkor ne a kétkerekűnk árát vegyük figyelembe, hanem azt, hogy hogyan használjuk. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a tolvajok bármelyik, még a legdrágább kerékpárzárat is képesek áttörni. Csak több időre lesz szükségük. Ezért érdemes figyelembe venni, hogy mennyi ideig és milyen helyeken hagyjuk el kerékpárunkat. Egy olcsó biciklizárnak csak akkor lehet értelme, ha a kerékpárt néhány pillanatra az emberek által látogatott helyen hagyjuk. Ha a bicikli sokáig gondozásunk nélkül marad – akkor jobb, ha hatékonyabb megoldásokra fogadunk.

FORCE kerékpárzár. Olcsó, az ár nem haladja meg a 1800 HUF-t. Hasznos lesz, ha van kerékpárod, amikor néhány métert el kell sétálnod tőle, de látótávolságon belül marad.

Hogyan védhetjük meg hatékonyan kerékpárunkat a lopás ellen?

Ha nem szeretnénk nagyon olcsó, de sajnos nem túl hatékony kerékpárvonalakat használni, akkor nagyon sok lehetőség közül választhatunk. Közülük meg kell említeni a láncokat, amelyek szintén meglehetősen gazdaságos lehetőség. Az igazán szilárd védelemre törekvő embereknek U-záras kerékpárzárat kell feltenniük. Az acél fejpánt és a keret nagyon nehezen vágható. Ennek a megoldásnak a hátránya a magasabb ár mellett az értékpapír súlya és mérete.
Ha azt szeretnénk, hogy a kerékpárzár védjen és egyben ne legyen túl nagy, akkor masszív, ugyanakkor nem sok helyet foglaló összecsukható zárakat tegyünk fel. Ezen kívül érdemes elgondolkodni a GPS helymeghatározóban és a kerékpáros jelölésben.

ONGUARD - ULOCK zár - 80/100 biztonsági mérleg, azaz egy lezárt kerékpár, sokáig felügyelet nélkül maradhat.

Összefoglalva, az olcsó kerékpárzárak gyakran gyengébb minőségű anyagokból készülnek, amelyek könnyebben vághatók vagy törhetők. Ezért nem jelentenek akkora akadályt egy tolvaj számára, mint a modern, kicsit drágább biztonsági intézkedések. Ez azonban nem jelenti azt, hogy vásárlásuk értelmetlen. Időre van szükségük ahhoz is, hogy legyőzzék őket. Ezért egy olyan helyzetben, amikor a kerékpárt rövid időre mások által látogatott helyen hagyjuk, védelemként is működik. Ennek ellenére, ha minden nap néhány órára otthagyjuk a kerékpárt (pl. munkába járás) - akkor jobb, ha a legmegbízhatóbb védelemre fogadunk, például egy acél íjból készült U-zárra.

A 10 legkeresettebb kerékpárzár

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.