Hogyan öltözzünk az évszaktól függően futni. Rövid útmutatónk a futóruha kiválasztásához.

A futás egyre népszerűbb a felhasználók szélesebb köre körében. Nem igényel különleges készségeket vagy kiegészítő felszerelést. A futás melletti döntésnél nem csak a lábbelire érdemes odafigyelni, hanem a futó teljes öltözékére is. Javasoljuk, hogyan öltözz fel futás közben.

Ruházat futóknak – mire kell figyelni?

A futó ruházatának kiválasztásakor különös figyelmet kell fordítani évszakban. A legtöbb sportruházati modellt gyártják Tartós, rugalmas anyagból készült, amely lehetővé teszi a bőr lélegzését. A futók tudatosan lemondanak a természetes szálakról, és a funkcionálisabbnak tartott szintetikus anyagokat választják.

A sportruházatnak megfelelő tulajdonságokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy jól működjön az intenzív edzések során. Többek között itt beszélünk ról ről vízfelvétel mértéke. A természetes anyagok, például a pamut felszívják az izzadságot. A nedves ruhák elkezdenek elpárologni, elvonva a hőt a bőrtől. Egy kis szél elég ahhoz, hogy egy ilyen futás hideggel végződjön. Ezenkívül a nedves anyag hozzájárulhat a kellemetlen horzsolások kialakulásához.

Ezért jobb választani poliészter ruhák. Előnyük az a bőr szabadon lélegezhet, a a felesleges nedvességet hatékonyan eltávolítják. Az öltözéknek is megfelelőnek kell lennie szoros. Ez elősegíti az izmok vérkeringésének serkentését és a megfelelő oxigénellátás biztosítását, ami csökkenti a mikrosérülések és fájdalmak kockázatát.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy futáshoz könnyebb ruhát kell viselni, mint kerékpározáshoz. A futó a futás közbeni magasabb pulzusszám miatt több hőt termel. Ráadásul az alacsonyabb fordulatszám ellenállóbbá teszi pl. szélnek mint hűtési tényezőnek.

Milyen ruha egy futónak nyárra?

Ez egy alap nyári ruha ing és rövidnadrág. A magas hőmérséklet miatt a futók az ujjatlan ingeket részesítik előnyben. Ilyen kombináció megakadályozza a test túlzott túlmelegedését különösen kemény edzésekhez és hosszabb futásokhoz. Mint említettük, az öltözéket meg kell készíteni szintetikus anyagokból készült, nedvességelvezető rendszerrel.

Ezen kívül érdemes felszerelni magad Fejfedő lehetőleg kupakkal. Ennek köszönhetően a futó védve lesz a túlzott napsugárzástól, a túlmelegedéstől, és így a fejfájástól.

Milyen ruha egy futó számára a hidegebb napokra?

Az ősz beköszöntével a futóknak számolniuk kell az időjárási viszonyok változásával. Az is szükségesa ruházatot az időjáráshoz igazítani. Sokan elbátortalanodnak a futástól, amikor azt látják, hogy a hőmérsékleti sávok leesnek. Mindeközben a megfelelően kiválasztott ruházat lehetővé teszi, hogy még nehezebb időjárási körülmények között is élvezze a futást.

A hidegebb napokon érdemes két-három réteg ruhát felvenni. Ez az alapréteg poliészter ing – normál vagy termoaktív. Lehetne a következő réteg softshell pulóver ami melegen tart és elvezeti a felesleges nedvességet.

Ez lehet az utolsó réteg légáteresztő anyagból készült kabát vagy esőkabát azonban szem előtt kell tartani, hogy a futóban nagy mennyiségű vízgőz keletkezik, amelyet az esőálló anyag nem feltétlenül tud hatékonyan elvezetni. Ettől a test izzadni fog, és könnyebben megfázik. Ezért érdemes egy tipikus esőkabátot hagyni esős napokra. Ezen kívül jó felszerelni magát baseball sapka amely megvédi az arcot a nedvességtől.

Jól lesznek lent szűk futónadrág a melegebb leggings, és magasabb zokni. Azok, akik kevésbé tűrik a hideget, a könnyűeket is választhatják kesztyűt.

Milyen futóruha télen?

A téli futásnak számos előnye van. Ez mindenekelőtt nagyszerű módja az erő, az állóképesség és az aerob állóképesség javításának.

A tetején viselt ruhadarabnak a következőkből kell állnia három rétegből. az alapvető poliészter, termoaktív póló - lehetőleg hosszú ujjú. A második réteg az pulóver, amely meleget biztosít és elvezeti a felesleges nedvességet. Az utolsó rétegnek védenie kell a csapadéktól és a hideg széltől.

A földszinten a legjobb szigetelt nadrág a speciális meleg futóleggings. Használata javasolt hosszabb zokni amely megvédi az Achilles-ínt.

Télen se feledkezz meg róla fejfedő. A futó preferenciáitól függően lehet Kalap a fülpánt. Ezek kötelező elemek kesztyűt gyapjúból vagy membránnal ellátott szövetből.

A futás a fizikai aktivitás egyik legegyszerűbb formája. Egyre többen választják kortól és nemtől függetlenül. Olyan ruhát érdemes választani, amely megfelelő védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen – nyáron és télen egyaránt. A futó gardrób ruházatának változatosnak kell lennie, és minden évszakban megfelelő védelmet kell nyújtania.

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.