A kerékpáros kirándulások egy módja annak, hogy élvezze az időjárást, aktívan töltse az időt, töltse el az időt a családjával, és fedezzen fel érdekes helyeket a környéken. A két keréken való utazás sok szép emléket idézhet elő. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, vezetés közben ügyelni kell a biztonságra. Javasoljuk, hogyan kell ezt csinálni, és mire kell különösen odafigyelni.

Biztonságosan kerékpártúrán

A kerékpározás a szabadidő eltöltésének és a fizikai aktivitás kedvelt módja. Nem számít hova költözünk...kerékpárutakon, városban, utcán - Először is vigyázz magadraBiztonság.

KERÉKPÁROS SIsak – valóban szükséges?

Kerékpáros sisakban lovagolni egyes országokban ez nemcsak szabvány, hanem kötelezettség is. Kerékpáros sisakok a legtöbb országban azokgyermekek számára szükséges.

Mi a helyzet Lengyelországban? Az utcákon, kerékpárutakon egyre több tudatos kerékpárossal találkozhatunk, akik kezelik kerékpáros sisak, mint a felszerelés alapeleme. Az ő feladata Biztonság bármilyen baleset esetén. Kerékpáros sisak csökkenti a koponyakárosodás kockázatát például esés esetén. Az ilyen sérülések végzetesek lehetnek. Jelenleg a gyártók különféle modelleket kínálnak, amelyek nemcsak a fejet védik, hanem nagyszerűen is néznek ki.

A bukósisak mellett néhány nehéz körülmények között közlekedő kerékpáros is hozzányúl könyök- és térdvédők.

Kerékpár reflektorok és világítás, azaz legyen látható az úton

A kerékpárosok közúti biztonságát növelő felszerelési elemek is reflektorok és világítás. Néhányan beköltöznek fényvisszaverő mellényekmások úgy döntenek kisebb fényvisszaverő elemek. A fényvisszaverők kb. távolságból teszik láthatóvá a kerékpárost. 150-300 méter. Esetében erős lámpák ez a láthatóság egyenletes lehet 1 kilométer. Ennek köszönhetően a sofőr nagyobb távolságból is képes észrevenni a forgalom másik résztvevőjét.

Erős kerékpár lámpák napközben is tökéletesek, javítják a kerékpáros láthatóságát és biztonságát.

A fényvédelem is fontos

A napsütéses napokon egy másik biztonsági szempontra is érdemes ügyelni, ami az napsugárzás elleni védelem. Használata különösen hosszú napsütéses utak során javasolt magas SPF 30 vagy 50 szűrős krémek. Ezzel elkerülhető a kellemetlen leégés. Hogy ne fáradjon el túl hamar a szemünk, hasznos lesz a kerékpáros szemüveg vagy védőszemüveg is, amely amellett, hogy véd a nap ellen, a por és az ágak ellen is védelmet nyújt.

Elsősegélynyújtó készlet – nem csak hosszú utakra

Érdemes ezzel is felvértezkedni egy kis elsősegély-készlet alapfelszereltséggel. A kerékpározás kisebb vágásokat vagy horzsolásokat okozhat. Jó, ha magaddal viszed egy kirándulásra fertőtlenítő törlőkendők és tapaszok kötszerrel.

Kerékpártúra gyerekekkel

Sok szülő már kiskorában szeretné elszenvedni gyermekében a kerékpárok iránti szenvedélyt. Ha a legkisebbekkel indulunk kirándulni, érdemes betartani a rendszabályt: felnőtt-gyerek-felnőtt. A felnőttek kezdjék meg és zárják le a formációt, akkor teljes mértékben kontrollálhatják gyermekeik cselekedeteit.

Gyerekekkel való kerékpáros kirándulásokhoz szintén ajánlott az általuk vezetett útvonalak kerékpárutak. A forgalmas utakat ajánlott elkerülni.

A biztonságos kerékpározás alapelvei

A kerékpáros utazások biztonsága a következőket is biztosítja:

  • rendszeres kerékpárellenőrzés – különösen egy hosszabb utazás előtt fontos a fékek, gumiabroncsok műszaki állapotának, a világítás megfelelő működésének és a gyerekülések rögzítésének ellenőrzése,

  • jelző manőverek – sok kerékpáros még mindig elfelejti, mennyire fontos a kanyarokat kinyújtott kézzel jelezni, míg más kerékpárosok elhaladásakor néha érdemes harang,

  • pihenés – a hosszabb kerékpáros útvonalakon szünetekre van szükség, hogy levegőt vegyenek és erőt merítsenek az út hátralévő részében.

Ahhoz, hogy a kerékpározás élvezetes legyen, a „jobb a megelőzés, mint a gyógyítás” elvnek megfelelően érdemes megjegyezni a közlekedésbiztonság alapvető szabályait. Nemcsak a megfelelő ruházatra és kiegészítőkre való odafigyelés, a kerékpárok rendszeres ellenőrzése, hanem a felelősségteljes mozgás is – mind a kerékpárúton, mind az utakon.

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.