Jelenleg a sí- és snowboard sisakok között nincs nagy különbség. Természetesen itt nem a versenyzők sisakjairól beszélünk, hanem egy sísisak és egy snowboard bukósisak összehasonlításáról azon hétköznapi felhasználók számára, akik nem professzionálisan gyakorolják ezeket a tudományágakat.







A sísisak a snowboardhoz hasonlított, formája és felépítése azonos, így nehéz eldönteni, hogy az adott modell sí vagy snowboard. Igen, egyszer egy sísisaknak "kemény füle" volt, és az ún. A "puha fülek" kezdetben csak snowboard sisakokon voltak elérhetők. Jelenleg a legtöbb sísisak-modell puha fülű, ami kényelmesebbé teszi az ilyen sisakot a mindennapi használat során, mint a profik/versenyzők számára készült sísisakokban kapható full shell.

A hiányos héjú sisakot is sokkal könnyebb felvenni. Egy ilyen sísisakkal vagy snowboard bukósisakra fel lehet szerelni bluetooth fejhallgatót és csatlakoztatni a telefonhoz, így vezetés közben tudunk zenét hallgatni és telefonon beszélni, amíg van külső mikrofonunk. A vezetési kényelem az ilyen kiegészítésekkel jelentősen megnő.

Ha kíváncsi arra, hogy mi a különbség az amatőr és a versenyző sisak között, sietünk a válaszra?

A versenyzői sísisakok, az amatőröktől a felépítésen kívül a felhasznált anyagokban is különböznek, a legmagasabb modellek a szénszálas használat miatt könnyűek, ún. tartósan szerelt vagy levehető pofa/védő. A Garda megvédi az állkapcsunkat a rúddal való esetleges érintkezéstől, amely az áthaladás során eltalálhat bennünket.

Összefoglalva, a sísisak és az amatőr snowboard sisak között jelenleg nincs olyan különbség, amely egyértelműen síelésre vagy snowboardozásra alkalmas lenne.

A biztonság mindenekelőtt. Miért érdemes sí- vagy snowboard sisakot használni?

A válasz nagyon egyszerű! A sisak biztonságot nyújt azáltal, hogy megvédi fejünket a sérülésektől, amelyek egy másik síelővel vagy snowboardossal való esés vagy ütközés során keletkezhetnek.

Jelenleg a vezetési stílus jelentősen megnövelte a sípályán való lehajtáskor elért sebességet, emellett a népszerű helyeken való létszám is egyre kockázatosabbá teszi a bukósisak nélküli pályán való közlekedést. Még akkor is, ha elég lassan és "sík" lejtőn haladunk, és ha nem esünk le, akkor is vegyük figyelembe, hogy esetleg egy másik síelő vagy snowboardos elüthet minket és számos sérülést okozhat, illetve ha van még sísisakja és mi ne, akkor a kár még nagyobb lehet!

A sísisakkal a fejünk védve van a kemény elemek, például jég, kő, fa vagy más síelő vagy snowboardos ütközéséből eredő sérülések ellen.

Valóban megéri kockáztatni a sí- vagy snowboard bukósisak nélküli lovaglást?

Biztosak vagyunk benne, hogy baleset esetén semmi sem történik velünk? Jelenleg a sisakok árai nem túlzóak, néhány száz zlotyt egészségünk védelmére költeni nem túl nagy összeg, és csekély kiadást jelent a snowboard vagy sítúra során felmerülő összes költséghez képest.

Mikor kötelező a sí- vagy snowboard bukósisak?

A jelenlegi szabályozásLengyelországban köteles a szülőket arra kötelezni, hogy lovaglás közben minden 16 éven aluli személynek legyen sí- vagy snowboardsisakja. A sisak viselésének elmulasztása 5000 PLN-ig terjedő pénzbírsággal járhat

Ausztriában A sisak viselésének kötelezettsége a lejtőkön 15 éves korig minden gyermekre vonatkozik, de nem Ausztria egészében, hanem Tirol és Vorarlberg kivételével minden szövetségi államban (Länder). A bukósisak hiányáért anyagi büntetés nem jár, de számolni kell azzal, hogy előfordulhat, hogy nem engednek fel minket a liftre.

Olaszországban sísisakot, snowboard bukósisakot a pályákon 2022. január 1-től 18 éven aluliak kötelesek viselni, a rendelet a szánkón közlekedőkre is vonatkozik! . A sisak viselésének elmulasztása akár 200 eurós pénzbírsággal is járhat.

Hogyan válasszunk sí- vagy snowboard bukósisakot?

Vegye figyelembe, hogy a sisak méretén kívül, amelyet a hozzáillő fejkörfogat tartományaként adnak meg, minden gyártó különböző fejformákhoz gyárt sisakot (a fej lehet ovális (tojás alakú) vagy kerek is. Sajnos a legtöbb modell igen nincs információnk arról, hogy milyen fejformára illenek, ezért érdemes több különböző márkájú sisakot felpróbálni, ha egy kiválasztott márkából nem illik ránk a sisak. A fej kerületét egyszerű módon megmérjük - mérőszalagot veszünk, lehetőleg szabóméterrel a szemöldökvonal felett a fülek felett, mérjük.A lakosság nagy részének mérete a tartományba esik:

  • nők - egy sí- vagy snowboard sisak - általában 55-58 cm méretűek

  • férfiak - egy sí- vagy snowboard bukósisak leggyakrabban 57-60 cm-es méretben van, bár vannak nagyobbak is, akár a 64 cm-es fejkörfogathoz is passzolnak.

  • gyerekek - életkortól függően 3-4 éves korig 48 cm-ig, majd 4-5 éves korig 48-52 cm, a nagyobb gyerekek körmérete 52-56 cm

A sísisak, a snowboard sisak a puha bélésen kívül simán állítható, ami lehetővé teszi a fejhez való illeszkedést. A sisak kiválasztásakor a szemüveg illeszkedését is érdemes figyelembe venni

Ne feledje, a sisaknak nem szabad sehova szorítania. A sísisak vagy snowboard bukósisak mérése közvetlenül a fejen történik, esetleg balaklava vagy sapka felhelyezése után a sisak alá, bár a jelenlegi technológiának köszönhetően a sísisakokat és a snowboard sisakokat puha béléssel látják el a kényelem érdekében.

A legolcsóbb sí- vagy snowboard sisakok

A legolcsóbb sí- és snowboard sisakok is alapvető védelmet nyújtanak fejünknek. Mindenképpen nézze meg a legjobban kiválasztott modelleket!

Sísisak kínálatunk a következőket tartalmazza:

  • Snowboard sisakok, női sísisakok

  • Sí- és snowboard sisakok beépített napellenzővel

  • Gyerekeknek sísisakokat is kínálunk

--> Az összes sisak megtekintése <--

A legtöbb sisakmodell jellemzően unisex, egyes modellek női színben vagy gyerek méretben is elérhetők

Síszemüveg, snowboard szemüveg

Ne feledje, hogy ha olyan sportágat gyakorol, mint a snowboardozás vagy a síelés, szüksége lesz védőszemüvegre is, amely javítja a látás kontrasztját, amikor lejtőre megy, védi a szemét a naptól, hótól vagy széltől.

--> Tekintse meg az összes szemüveg modellt <--

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.