Minden kerékpáros rajongó tudja, hogy a megfelelő gumiabroncsok kiválasztása nagy jelentőséggel bír a vezetési kényelem és a biztonság szempontjából. A piacon elérhető termékek és megoldások sokasága miatt azonban néha nem tudjuk, milyen kerékpárgumit válasszunk. Ezért készítettünk egy rövid útmutatót, amely segít a megfelelő gumiabroncsok kiválasztásában.

Kerékpár gumik típusai

Jelenleg számos különféle kerékpár gumiabroncs található a piacon, amelyeket aszfalton, városi, terepen és hegyi kerékpározásra terveztek. Ezért az abroncs vastagsága, a kerékpárgumi szélessége vagy felépítése miatt többféle típusra oszthatjuk őket (az ún. hajtogatott és merev szerkezet nélküli drót abroncsok. Leggyakrabban azonban a kerékpár gumikat több részre osztják futófelületük miatt. Ezek a következők:

  • sima gumiabroncsok (slick) - kis ellenállást mutatnak, ami lehetővé teszi a nagy sebesség elérését, de alacsony tapadás jellemzi őket,

WTB Kerékpár gumi THICKSLICK 29x2.1 . Slick típus, mérete 29 hüvelyk

  • off-road gumiabroncsok - nagyon markáns futófelületi blokkokkal rendelkeznek, tökéletesek nehéz terepen. Aszfalton haladva azonban nagy ellenállást fejtenek ki és hangosak.

WTB gumiabroncs összecsukható kerékpár gumiabroncs NANO 700x40c közepesen agresszív futófelülettel, GRAVEL kerékpárokhoz

  • semi-slick abroncsok - futófelületük nem olyan hangsúlyos, nem teszik lehetővé a nagyon nagy menetsebesség elérését, de jól működnek mind aszfalton, mind kavicsos utakon.

WTB Kerékpár gumi 650x47c BYWAY TCS LFS 120TPI SG2 összecsukható

Mit kell figyelembe venni a kerékpár gumiabroncs kiválasztásakor?

A gumiabroncsok kiválasztásakor érdemes odafigyelni számos olyan paraméterre és tényezőre, amelyek meghatározzák, hogy esetünkben működni fog-e az adott gumi. A kerékpár gumiabroncs rendkívül fontos jellemzői közül a következőket kell megemlíteni:

  • gumiabroncs szélessége; ne feledje, hogy nem lehet 30%-nál szélesebb vagy keskenyebb a gyári abroncsokhoz képest, sőt, az abroncs és a kerékpárvilla közötti hézag nem lehet kisebb 4 mm-nél.
  • gumiabroncs méret; meg kell egyeznie a kerekei kerületével.
  • futófelület; az átlátszó, magas futófelületű kerékpárgumik jobb tapadást biztosítanak, az alacsony futófelületű blokkok pedig nagyobb menetsebességet eredményeznek.

Ne feledje azt is, hogy a kerékpár gumiabroncsok kiválasztásakor a típusukat igazítsa a kerékpár modelljéhez, a vezetési módhoz és azokhoz a területekhez, ahol a leggyakrabban mozog.

Példaértékű méretinformációk a gumiabroncs oldalfalán. Van olyan abroncsunk, amely 700-as méretű és 40 C szélességű kerekekre illeszkedik - itt az érték mm-ben van megadva, azaz nálunk 40 mm

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.