Mit érdemes megvenni, ha görkorcsolyázunk?

Hengerek - a leggyakoribb sérülések

A görkorcsolya kiváló fizikai tevékenység, amely sok örömet ad. Lehetővé teszi a szervezet teljes tevékenységét, segíti nemcsak a szervezet állóképességének és hatékonyságának fejlesztését, hanem tökéletes oxigénellátását is. A mozgáskoordinációra és az egyensúlyra is pozitív hatással van.
Sajnos korcsolyázás közben is ki vagyunk téve az általuk okozott baleseteknek, sérüléseknek. Érdemes tudni, hogy testünk mely részei vannak leginkább kitéve a sérüléseknek, és hogyan csökkenthetjük a sérülésveszélyt. A látszattal ellentétben egyáltalán nem nehéz.

Mielőtt rátérnénk a korcsolyázás során előforduló kockázatokra, szeretnénk leszögezni, hogy ez egy olyan tevékenység, amelyet semmi esetre sem szabad feladnunk, mert tartunk tőlük. A görkorcsolya nagyszerű sport azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a napi rendszeres edzést. Először is, ellentétben a futással - a görkorcsolya nem terheli olyan mértékben az ízületeket. Átmenetileg pihenhetünk is az edzés megszakítása nélkül - akár lejtmenetben is. A görgők ráadásul remekül hatnak a mozgáskoordinációra és az egyensúlyérzékre, miközben testünk számos részét stimulálják. Lovaglás közben nem csak a lábunkkal, hanem a kezünkkel is mozdulunk, az egyensúly megőrzésének igénye pedig a gerincünket körülvevő izmokat és a hasizmokat is munkára készteti.

Melyek a leggyakoribb sérülések görkorcsolya közben?

A görkorcsolya egy nagyon egyszerű tevékenységnek tűnhet, amely nem igényel különleges képességeket tőlünk. Sajnos ez nem teljesen igaz. A támaszpontok, amelyek meglehetősen keskeny kerekek, rendkívül fontossá teszik a mozgáskoordinációt és a helyes testtartás képességét. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a súlypontunk hátul lehet - ekkor a fenékre esünk, ami a farokcsont törését eredményezheti, illetve elöl - ilyenkor a csukló- és térdsérülések a leginkább gyakori.
Azonban nem ez az egyetlen probléma. Tagadhatatlan, hogy hazánkban még mindig hiányoznak a kizárólag görkorcsolyázóknak szánt helyek és útvonalak. Mi több, még ha léteznek is – általában nagyon zsúfoltak. Így nem nehéz összeütközni egy másik személlyel - gyalogosokkal, kerékpárosokkal vagy például egy robogóval mozgó személlyel. Az ilyen balesetek különösen veszélyesek mindkét fél számára, és súlyos sérüléseket okozhatnak.
Az egyenetlen felület vagy a rajta lévő akadályok és szennyeződések szintén problémát jelentenek. Nagy sebességnél például elég a homok a kanyarban ahhoz, hogy a korcsolyázó ne tudjon fékezni és elveszítse egyensúlyát.

A leggyakoribb sérülések és sérülések korcsolyázás közben

Azt már tudjuk, hogy mik a görkorcsolyás sérülések okai. De az ilyen tevékenységet folytató emberek testének mely részei sérülnek meg? Érdekes kutatást végzett ebben a témában a "National Electronic Injury Surveillance System" amerikai orvosi folyóirat. Ez azt mutatja, hogy mi vagyunk a leginkább kitéve a kézsérüléseknek. A görkorcsolyán esést követően végzett orvosi beavatkozások listáján a sérülések 24,2%-a érintett csukló, 13,5%-a alkar és 7,6%-a könyök, így nyugodtan feltételezhető, hogy a sérülések közel fele a kézen van.
Az arcok és a térdek következnek. További pozíciókat töltenek be:

a kocka 6,7%-a

5,1% has

5,0% ujjak

4,2 % kéreg

4,1% fej

3,8% dobverő

1,8% mellkas

a comb 1,1%-a

1,0%-os arány

0,8% fenék

0,8% vissza

0,7% karok

0,5% egyéb

0,2% lábujjak.

Mint látható, korcsolyázás közben számos testrészünk megsérülhet, ezek jelentős része pedig komoly veszélyt jelenthet, hosszú távú kezelést, rehabilitációt igényel. Ezért fontos tudni, hogyan védekezhet ellenük.

Hogyan előzhetők meg a sérülések?

Sokat tehetünk azért, hogy minimalizáljuk a sérülésveszélyt korcsolyázás közben. Mindenekelőtt olyan helyeket érdemes választani a közlekedéshez, amelyek egyenletes felületűek és nem túl zsúfoltak gyalogosokkal és járókelőktől. Érdemes előtte kerékpározás vagy gyaloglás közben megismerkedni egy adott útvonallal. Ezenkívül ne becsülje túl képességeit. Kerüljük a bravúrokat, az éles manővereket és a nagyon nagy sebességet – akkor könnyebb az esés, aminek tényleg komoly következményei lehetnek.
A megfelelő felszerelés is rendkívül fontos. Az első elem kétségtelenül a sisak. Bár a lengyel törvények nem írják elő, hogy a görkorcsolyázók szerencsére viseljék, egyre többen döntenek így. Ez egy nagyon jó döntés, mert bár fejsérülések nem gyakran fordulnak elő, de nagyon súlyosak lehetnek.


Melyik görkorcsolya sisakot érdemes választani? A legjobb választás kétségtelenül egy kifejezetten görkorcsolyázáshoz tervezett sisak lesz. Két modell közül választhatunk - az első a népszerű földimogyoró. Ez egy nagyon nagy fejterületet tökéletesen védõ sisak, ezért is választják elsõsorban a skateparkokban trükköket végzõ korcsolyázók.
A második típus egy kerékpáros görkorcsolya sisak. Aerodinamikus formájú, ami tökéletessé teszi a gyors vezetéshez. A kerékpáros sisakokkal (pl. MTB sisakokkal) ellentétben azonban jobban védi a fej hátsó részét. Fontos, hogy görkorcsolyákon nem ajánlott sísisakot viselni, amelyet úgy terveztek, hogy biztosítsa a kényelmet alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett. Korcsolyázáskor egyszerűen túl meleg lesz nekünk a kevés szellőzőnyílás miatt.

Egy másik elem, amire vigyáznunk kell, ha görkorcsolyázni megyünk, kétségtelenül a csuklóvédők. Nagyon ki vannak téve a sérüléseknek, amint azt a fent közölt statisztikák is mutatják. A csuklóvédők kétféle formában kaphatók. Az első a kesztyű. Ezek a védők védik a bőrt a horzsolásoktól, de nem védik hatékonyan az ízületeket és a csontokat. Ezért a teljes biztonság érdekében érdemes a második típusú csuklóvédőt, azaz a merevítéssel ellátott modelleket választani. Levehető vagy a védőbe integrálható. Mindkét változatban megvédi a csuklót a rossz szögben történő elhajlástól, és elnyeli az ütközőerőt. Érdekes ajánlat a gélbetétes protektorok is, amelyek még jobban védik a kézfelületet, ugyanakkor kényelmes viseletet biztosítanak.

Milyen egyéb felszerelést tudunk felszerelni?

Sokan, akik úgy döntenek, hogy korcsolyáznak, könyök- és térdvédőt is felvesznek. Viselésük nem kötelező, de érdemes megfontolni a vásárlásukat. Hatékonyan védenek nemcsak a horzsolások, hanem az ízületek törése vagy ficam ellen is. A protektorok vásárlásának költsége nem magas, és a viselésük lehetséges előnyeit nem lehet túlbecsülni.
Érdekességként említhetjük a speciális rövidnadrágokat is, amelyek védik a farokcsontot és a csípőt a töréstől, töréstől. Bevarrt párnázó gél párnákkal rendelkeznek, amelyek jelentősen csökkentik az ütközés pillanatában a testünkre ható erőt. Természetesen nem minden korcsolyázó kötelező felszerelése, de érdemes megfontolni őket, amikor még csak most kezdjük kalandunkat ezzel a sportággal. A hátraesés elsősorban a korcsolyázás megtanulásakor jelentkezik, amikor még nem tudjuk felvenni a megfelelő testhelyzetet.

Összefoglalva elmondható, hogy a görkorcsolya egy nagyon jó mozgásforma, amelyet bármilyen életkorban használhatunk. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy ez is egy olyan sport, amelyben különféle sérüléseket szenvedhetünk el. Ezért kulcsfontosságú kell, hogy legyen a megfelelő felkészülés a lovaglásra – mind a gyerekek, mind a felnőttek, a kezdő és haladó versenyzők esetében.

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.