Nem számít, milyen fizikai tevékenységet végzünk, nagyon fontos a szervezet szisztematikus hidratálása. Akár kerékpározás, akár futás közben – a hagyományos palackok használata meglehetősen kényelmetlen lehet. Ma azt javasoljuk, hogy mely testhidratáló rendszerek működnek edzés közben.

Miért fontos a hidratáltság edzés közben?

Mielőtt azonban rátérnénk a legnépszerűbb öntözőrendszerekre, szánjunk egy pillanatot egy másik kérdés megfontolására. Miért olyan fontos a test hidratálása?

A víz olyan anyag, ami van az élethez szükséges. Az emberi test súlya nagyrészt abból áll. Szinte minden folyamat, amely a szervezetünkben zajlik, megköveteli a víz jelenlétét. Ez a vér összetevője, amely oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez. Testvíz használata toxinok eltávolításra kerülnek amelyek az anyagcsere-változások következtében alakulnak ki.

Még enyhe kiszáradás is előfordulhat steljesítmény és a test állóképessége. Sőt, megjelenhetnek fejfájás és csökkent koncentráció. A víz is részt vesz a folyamatban hőszabályozás. Amikor a testhőmérséklet emelkedik, a test izzadni kezd, megszabadulva a felesleges hőtől.

ELITE FLY Teams 2021 Tour de France kerékpáros vizespalack. Az elit kulacsok a híres kerékpáros csapatok színeiben kaphatók -->

Hogyan maradj hidratált edzés közben?

Ezért olyan fontos szisztematikus folyadékpótlás edzés közben. Ügyeljen arra, hogy minden edzés alatt legyen nálad elegendő víz. A tevékenység típusától függetlenül az italokhoz való hozzáférésnek gyorsnak és egyszerűnek kell lennie. Tehát ellenőrizni fogják kerékpáros vizes palackok, puha lombikok és hidratáló pakolások.

Kerékpáros vizes palackok

Tud ez nem más, mint újrafelhasználható palackamely hosszú ideig használható – az ökológia javára. Kontúros forma nem csak a kézben teszi biztonságossá. Bármilyen, a kerékpárvázra rögzített palacktartóban is szállítható.

Az ilyen palackot egy záróelem jellemzi, amely kényelmesebb, mint egy közönséges kupak. A palack általában készül tartós, de könnyű anyagból készült. Itt válasszon modelleket nem tartalmaznak káros adalékanyagokat mint például a BPA.

Vannak vizes palackok Könnyen tisztítható. Különböző kapacitású változatokban kaphatók. Egyes modellek ezenkívül fel vannak szerelve hőszigeteléshogy a benne lévő ital hosszabb ideig hideg maradjon.

Puha lombik, azaz puha vizes palack

Lágyflask nak nek puha vizes palack, amely a 21. század első évtizedének vége óta egyre népszerűbb. Ez kényelmes alternatívája a klasszikus vizes palackoknak. Ezt a megoldást leggyakrabban a futók használják, de a kerékpárosok is egyre szívesebben használják.

A puha lombikok kiemelkednek kompakt méretek. Előnyük a rugalmas falak. Ennek köszönhetően az ital elfogyasztása után feltekerhetők, csökkentve a tároláshoz szükséges helymennyiséget. Általában folyadékgyűjtés lehetséges, köszönhetően enyhén megharapja a szájrészt. Egyes modellek speciális csővel vannak ellátva.

A lágylombikok kapacitása rendkívül változatos. Lehetnek kis üvegek körülbelül 150 ml-es kapacitással nagy üvegek 750 ml űrtartalommal. Általában az ilyen típusú lágy vizes palackok vannak rögzítve derékszíjakhoz vagy mellényekhez. A legjobb a softlask o mellett dönteni szélesebb töltőnyílás mert könnyebb tisztán tartani. A vizes palackokhoz hasonlóan nem tartalmazhat egészségre ártalmas vegyületeket.

Hidratáló hátizsákok

Olyan megoldást jelentenek, amely évek óta velünk van bőrök. Az ilyen típusú szerkezeteket szívesen választják a kerékpárosok, a futók és a trekking rajongók. A hidratáló pakolások előnye az nem kell kézzel inni. Ez kényelmes és biztonságos hidratálást biztosít a fizikai aktivitás során.

A vízbőrök több vizet képesek megtartani. Egyes modellek kapacitása egyenletes 3 liter. Érdekes megoldást jelentenek dupla tartályos vízhéjak, mellyel két különböző italt vihetsz magaddal. Egy másik előny a használat szigetelő anyagok amelyek megóvják a tartalmat a túl gyors felmelegedéstől.

A vizes palackok, mint a vizes palackok és a puha lombikok, nem tartalmazhatnak káros vegyületeket. A bonyolultabb kialakítás miatt érdemes olyan technológiájú modelleket választani, amelyek gátolják a baktériumok elszaporodását és tovább tartják a víz friss ízét. A hidratáló hólyag töltésének lehetővé kell tennie a könnyű hozzáférést a belsejébe – az alapos kimosáshoz.

Camelbak női kerékpáros hátizsák 1,5 literes vízzel

 

Fentebb leírtuk az edzés közbeni hidratálás legnépszerűbb megoldásait. Mindenki válassza ki az igényeinek és fizikai aktivitásának megfelelő módszert. Egyedi megoldások kombinálhatók, minden körülménynek megfelelő készletet alkotva, és különféle italokat vihetünk magunkkal.

Megjegyzés hozzáadása

A (*) jelű mezők kitöltése kötelező Az Ön adatait a Adatvédelmi irányelvek szerint kezeljük.